joi

21 septembrie, 2023

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2020

Fostul trezorier PSD Mircea Drăghici

Autoritatea Electorală Permanentă a inițiat un proiect pentru schimbare legii privind finanțarea partidelor politice. Potrivit Europa Liberă, transparentizarea finanțelor ar trebui să devină obligație pentru partide de la 1 ianuarie 2021, dacă se adoptă propunerea avansată de AEP.

„Am trimis partidelor politice o informare cu privire la o aplicație pentru modalitatea de cheltuire a banilor, fie că e vorba de activitatea curentă, fie că e vorba de banii din subvenția de stat. Ea va fi în testare până la sfârșitul acestui an, deopotrivă de către partide și AEP, iar de 1 ianuarie 2021 ea va intra obligatoriu pentru toate partidele înregistrate. Aplicația a fost realizată din resurse proprii ale AEP, de departamentul de specialitate”, a anunțat președintele AEP la Europa Liberă.

Schimbare majoră față de sistemul actual o reprezintă rapiditatea cu care informațiile ajung la opinia publică. Dacă în forma actuală a legii datele pot deveni parțial publice după doi ani și doar ca efect al controalelor Curții de Conturi sau AEP, aplicația ar oferi informații despre luna precedentă.


„Partidul va introduce în această aplicație toate veniturile și cheltuielile de la nivel central și nivel local. Prin această modificare legislativă pe care dorim să o introducem, vom pune obligativitatea ca aceste informații să fie publice. Autoritatea Electorală Permanentă primește până în 25 ale lunii raportarea și le pune de îndată pe site-ul Autorității la fișa fiecărui partid trecut în aplicație. Toate cheltuielile la nivel de destinație vor fi publice. Veți vedea dacă a cumpărat un autoturism, dacă a cumpărat materiale sanitare de protecție pentru personalul angajat sau alte bunuri la nivelul fiecărui partid. Toate facturile vor fi introduse acolo și toate cheltuielile vor fi publice”, a precizat Constantin Mitulețu pentru Europa Liberă.

Președintele Autorității Electorale Permanente a adăugat că prin această aplicație nu vom afla numele firmei cu care partidul a încheiat contractul, ci doar costul și obiectul contractului.

Bani publici, cheltuieli secrete

Partidele raportează anual către AEP modul în care au cheltuit sumele alocate prin subvenția de la bugetul de stat. Raportul AEP nu este însă public, iar partidele refuză să ofere informații despre modul în care au cheltuit banii.

„Datele nu sunt publice pentru că toate informațiile sunt la partide și partidele trebuie să pună la dispoziție informațiile”, a precizat oficialul AEP.


Spre exemplu, controlul AEP și al Curții de Conturi pentru anul 2018, care a descoperit numeroase nereguli la PSD, a devenit public la începutul lui 2020.

În acest interval, fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de DNA pentru delapidare și folosirea subvenției publice în scop personal.

Tot în acest interval, Parlamentul l-a destituit pe directorul general al AEP care s-a ocupat cu anchetarea modului în care s-au cheltuit banii publici la PSD.

Autoritatea Electorală Permanentă, cea care are toate datele despre veniturile și cheltuielile făcute de partide, nu are baza legală pentru a le face publice, susține președintele Autorității, Constantin Mitulețu, ales în funcție în februarie 2019, propus de PSD.

Inițial, PSD a încercat să îl impună ca președinte AEP pe trezorierul Mircea Drăghici.

Câți bani au primit partidele de la bugetul de stat în 2019:

  • PSD – 143,7 milioane lei
  • PNL – 65,8 mil
  • USR- 19,3 mil
  • ALDE – 14,3 mil
  • PMP – 9,3 mil

Constantin Mitulețu: „DNA ne-a cerut documente de la PSD și PNL”

Președintele Autorității Electorale Permanente a dezvăluit pentru Europa Liberă că procurorii DNA au cerut în luna martie documente despre finanțele PSD și PNL.

„DNA ne-a solicitat în luna martie documente referitoare la PSD din perioada 2017-2018. Au solicitat documente și pentru 2019, dar controlul AEP nu a fost efectuat încă. În decembrie 2019, am avut solicitare de informații de la DNA despre campania de la alegerile europarlamentare a PNL. Noi am început controlul pentru 2019 pe 15 iunie”, a afirmat Constantin Mitulețu pentru Europa Liberă.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că ancheta DNA vizează perioada în care trezorier al partidului a fost Mircea Drăghici.

Ovidiu Voicu: A existat o înțelegere transpartinică pentru secretizarea informațiilor

Directorul Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, este sceptic că partidele vor accepta ca proiectul Autorității Electorale Permanent privind finanțarea partidelor să treacă în această formă de Parlament.

„Știm că partidele se împotrivesc din principiu oricărei transparențe în acest domeniu. Problema de fond este că legislația actuală nu permite Autorității Electorale să publice în timp util datele pe care le primește de la partide, astfel să fim informați ce s-a întâmplat cu banii publici. Problema de formă este că și atunci când ele sunt publicate, când e vorba de nereguli descoperite de Curtea de Conturi, ele sunt în format greu de utilizat. Aplicația AEP ar putea să le rezolve pe amândouă, dacă va fi implementată”, este poziția lui Ovidiu Voicu.

El consideră că a existat o înțelegere transpartinică în Parlament în 2015 pentru ca informațiile despre finanțele partidelor să rămână secrete.

„Au dorit să ascundă cât mai mult informații despre activitatea partidelor, deși ele se supun legii informațiilor de interes public și primesc generoase din bugetul public”, a explicat directorul Centrului Pentru Inovare Publică.

Ovidiu Voicu a dat exemplu PSD care este în atenția DNA din cauza modului în care a fost cheltuită subvenția publică.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Un prieten m-a sunat aseară, să mi se plângă ”cât...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: