vineri

19 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

2 martie, 2021

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marţi că, probabil, cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, ea oferind şi posibilitatea semnăturii electronice.

Legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, prin care sunt introduse CI-urile cu cip, a fost promulgată de președinte în august 2020.

În decembrie 2020, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a inițiat o licitație estimată la 78,4 milioane de lei, fără TVA, pentru dezvoltarea și implementarea unei platforme care va gestiona viitoarele cărți electronice de identitate ale cetățenilor. Ofertele au putut fi depuse până la sfârșitul lunii februarie 2021.


„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat marți ministrul Teleman la DCNews, în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României, Prioritate Zero”.

El a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu.

„Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.

În acest sens, a menţionat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.


Totodată, ministrul a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând „total cost of ownership”, anume „cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”.

„De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: