joi

30 iunie, 2022

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 mai, 2020

Guvernul a adoptat joi o ordonanță care impune digitalizarea Ministerului Fondurilor Europene și a structurilor aflate în subordine: începând cu data de 1 iunie, interacțiunea cu beneficiarii finanțărilor se face exclusiv în sistem digital.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanța „Adio hârtii!” este o inițiativă ce vine în scopul debirocratizării și transparentizării interacțiunii dintre beneficiarii fondurilor europene și autorități: la nivelul Ministerului, toate informațiile vor fi înregistrate electronic.

La adresa www.fonduri-ue.ro/statistici se vor putea vedea informații în timp real legate de rata absorbției fondurilor europene în România, se mai arată în comunicat.


În sistemul MySMIS sunt înregistrați 29.495 de utilizatori, care ar urma să fie notificați în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

Economia timp și plusul de transparența se referă în egală măsură și la funcționarii Ministerului Fondurilor Europene, care vor putea automatiza operațiunile, chiar să scrie Ghidurile direct în sistem. Asigurarea pistelor de audit pentru toate fluxurile din ciclul de viață al proiectelor este un alt avantaj al implementării Ordonanței.

În data de 7 mai în sistemul informatic MySMIS erau 2.059.534 fișiere atașate, aproximativ 70% din spațiul de stocare fiind ocupat de documente tipărite, semnate, scanate și reintroduse de către beneficiari, ceea ce înseamnă timp și muncă irosite.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Prin introducerea obligativității folosirii semnăturii electronice presiunea asupra sistemului informatic compus din peste o sută de componente va scădea.


„Am provocat o mică revoluție realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, și anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanțărilor”, este citat ministrul Marcel Boloș.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: