cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

„Keynesianism militar”: Cheltuielile de înarmare ale Rusiei ating 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale

1 octombrie, 2024

Rusia urmează să-și mărească cheltuielile pentru apărare cu 25%, până la cel mai mare procent înregistrat vreodată- un semn că Vladimir Putin are în plan să-și continue eforturile de război în Ucraina și să-și intensifice și mai mult conflictul cu Occidentul.

Potrivit The Guardian, cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un record de 13,5 miliarde de ruble (109 miliarde de lire sterline) în 2025, potrivit proiectelor de documente bugetare publicate luni pe site-ul web al parlamentului. Adică cu aproximativ 3 miliarde de ruble mai mult decât a fost rezervat pentru apărare în acest an, care a fost recordul anterior.

„Keynesianism militar”

Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei – sau 41,5 miliarde de ruble în 2025.


Bugetul pentru 2025 sugerează că Putin a îmbrățișat ceea ce economiștii au numit „keynesianismul militar”, marcat de o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, care a alimentat războiul din Ucraina, a stimulat un boom al cheltuielilor de consum și a crescut inflația.

Cheltuielile sociale scad cu 16%, Putin are un sigur obiectiv: războiul

Potrivit proiectului de buget, cheltuielile sociale sunt de așteptat să scadă cu 16% de la 7,7 miliarde de ruble anul acesta la 6,5 ​​miliarde de ruble anul viitor.

Investiția masivă a Rusiei în armată îi îngrijorează pe experții europeni, care consideră că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung. Între timp, Ucraina se confruntă cu incertitudine cu privire la viitorul sprijin din partea celor mai apropiați aliați ai săi.

Acest lucru a sporit încrederea în Moscova, unde luni Putin s-a lăudat că „toate obiectivele stabilite” în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială „vor fi atinse”.


Discursurile lui Putin din ultimul an au fost marcate de creșterea încrederii pe măsură ce trupele ruse obțin câștiguri lente în estul Ucrainei.

Recent, el a adoptat o atitudine dură, cerând capitularea necondiționată a Ucrainei și cerând „denazificarea Ucrainei, demilitarizarea acesteia și statutul neutru”.

Perspective sumbre pe termen lung pentru Rusia

Analiştii cred că perspectivele economice pe termen lung pentru Rusia sunt mult mai sumbre decât erau înainte de invazie.

Reorientarea Kremlin către China și alte piețe, ocolirea sancțiunilor și alte soluții doptate de Rusia nu pot compensa accesul direct la piețele financiare sau de tehnologie occidentale.

Boom-ul cheltuielilor militare din Rusia a dus la creșterea inflației, forțând banca centrală să majoreze costurile împrumuturilor, în timp ce țara se luptă cu o penurie acută de forță de muncă, deoarece Moscova pompează resurse fiscale și fizice exclusiv în armată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: