fbpx

Eurobarometru / Românii – cei mai favorabili adoptării euro

Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că românii sunt cei mai favorabili adoptării euro dintre toate națiunile rămase deocamdată în afara...Citeste mai departe »

România în contextul UE – deficit, datorie publică și repartizarea cheltuielilor

Date complete pe 2013 – pentru a putea evalua cum se gestionează România în comparație cu alte state din UE : deficitul public...Citeste mai departe »

Inflația anuală – stabilizată spre limita de jos a intervalului țintit de BNR

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna octombrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă...Citeste mai departe »

Estimarea de inflație – scădere rapidă spre încadrarea în Maastricht și stabilizare. Motive și efecte

Pe parcursul acestui an, estimările prvind inflația pe 2014 și 2015 au coborât rapid, ajungând în prezent la 1,5% pentru anul în curs...Citeste mai departe »

BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea...Citeste mai departe »

Documente / 25 de bănci au picat testele de stres ale BCE și EBA. Rezultatele complete ale evaluărilor. Capitalizare, termene, soluții.

25 de bănci din euroland, dintre care 5 care activează şi în România, nu au reuşit să treacă testul de stres al Băncii...Citeste mai departe »

Aproape 80% dintre polonezi nu susţin adoptarea monedei euro

Mai mult de 76% dintre polonezi se opun adoptării monedei euro, o arată un sondaj făcut public marţi. Preşedintele Bronislaw Komorowski crede că...Citeste mai departe »

Statele zonei euro şi-au trimis bugetele la analiza Comisiei Europene. Planuri și fricțiuni cu Italia și Franța

Comisia Europeană începe de miercuri analiza oficială a bugetelor statelor din zona euro. 15 octombrie a fost data limită până la care statele...Citeste mai departe »

BCE lansează programul de credite ieftine adresat băncilor europene

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe, joi, să acorde credite ieftine băncilor din zona euro. Potrivit Financial Times, programul de împrumuturi prin care...Citeste mai departe »

Pe fondul scăderii prețurilor, avem diferențe mari între inflația de uz intern și cea de uz extern. Cum facem ?

Dacă raportarea se face pentru ultimele 12 luni, respectiv față de august 2013, valorile IPC și IAPC diferă din nou destul de mult....Citeste mai departe »

Mugur Isărescu cere o lege pentru ca aderarea la euro să fie ferită de politicile electorale

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la euro, dar ţinta convenită politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui...Citeste mai departe »

Titlurile de stat – variantă de plasament în perspectiva trecerii la euro

Randamentele plasamentelor pe termen mediu și lung (de la cinci ani în sus) în titluri de stat au ajuns la circa 4% –...Citeste mai departe »

Eurostat: Datoria guvernamentală raportată la PIB- România şi celelalte state din UE

România a înregistrat în primul trimestru din 2014 o datorie guvernamentală de 39,1% din PIB, a cincea cea mai scăzută procentual din UE....Citeste mai departe »

Aderarea la euro/ Mugur Isărescu: “Criteriile nominale nu pot fi atinse fără stabilitatea financiară şi competitivitate ridicată”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că la nivel politic există consens că aderarea României la euro ar putea avea loc în...Citeste mai departe »

Studiu Erste: Anul 2019, avansat de guvern pentru adoptarea euro – ”foarte ambiţios”, mai realist un termen după 2021

Obiectivul României de a adera la zona euro în 2019 este “foarte ambiţios”, însă o dată realistă ar fi după 2021, potrivit experţilor...Citeste mai departe »

Data țintă de adoptare a euro stabilită de guvern: 1 ianuarie 2019. Reacţia Guvernatorului BNR

Obiectivul de adoptarea monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic...Citeste mai departe »

Aderarea la Eurozonă, în viziunile lui Daniel Dăianu și Valentin Lazea: ”Cât mai repede” vs. ”Cifrele arată că peste vreo 10 ani”

România ar trebui să grăbească procesul de aderare la euro și, împreună cu Bulgaria să adere cât mai rapid la spațiul Schengen având...Citeste mai departe »

Inflația din România – între mit și realitate: Prețurile românești în contextul statelor UE

Inflația anuală consemnată în România pentru 2013 după metodologia unică europeană a fost de 1,3%, sub valoarea de 1,55% anunțată conform metodologiei naționale...Citeste mai departe »

Mugur Isărescu: PIB-ul pe locuitor ne ține departe de aderarea la euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a...Citeste mai departe »

Economistul-şef Raiffeisen: România are nevoie de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro potrivit convergenţei reale

România are nevoie de o perioadă de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergenţei reale, însă din punct de...Citeste mai departe »

Indicatori de sănătate a economiei: O evoluție pe 8 ani a investițiilor – sector critic pentru competitivitatea necesară aderării la euro

de Marin Pana 8.9.2014

Potrivit datelor INS, investițiile nete realizate per total în economia națională au scăzut în prima jumătate a acestui an cu aproape zece procente, cea mai mare reducere fiind înregistrată la grupa de utilaje ( inclusiv mijloace de transport), respectiv 15,6%. Ponderea construcțiilor noi în total investiții s-a situat la circa 44% atât pentru lucrări de construcții noi cât și pentru utilaje, restul revenind altor cheltuieli.

Majoritatea relativă a sumelor s-a îndreptat spre sectorul industrial (38,9%), urmat îndeaproape de grupa Comerț/Servicii (36,7%). Deși în creștere față de anii trecuți, agricultura a primit doar ceva mai mult de șase procente din banii investiți iar construcțiile au însemnat o șesime din totalul plasamentelor în economia națională.

CLICK pentru mărire

Pentru a avea o imagine a modului în care criza și politicile guvernamentale au afectat investițiile în economia națională, vă prezentăm seria de evoluții ce s-au produs în activitatea de investiții de la un an la altul din anul 2008 încoace, baza de plecare fiind 2007, primul an de apartenență la Uniunea Europeană.

Se poate observa că valoarea din acel an nu a mai fost atinsă, ultima creștere fiind înregistrată în anul 2012. În 2013, scăderea a fost una relativ mică, ceva mai mult de două procente, pentru ca în 2014 să se coboare înapoi spre nivelul de 80% din investițiile înregistrate în 2007.

CLICK pentru mărire

Din păcate, nu doar evoluția volumului total de investiții a fost nefavorabilă dar și cea a structurii acestora. Dacă la grupa alte cheltuieli ne aflăm la peste 100% din nivelul de referință, la construcții noi suntem în apropierea mediei, la 82%, iar la utilaje ne-am dus spre 60%. Revenirea din 2012 s-a continuat în ritm mai redus în 2013 și a fost anulată de contraperformanța din 2014.

Este o veste proastă din perspectiva necesităților de retehnologizare și de aducere a bazei de producție la niveluri mai apropiate de Occident, cu consecințe pe termen mediu și lung. După cum aceste consecințe favorabile ale investițiilor din 2007-2008 s-au văzut și se văd în prezent, diminuarea lor din prezent se va vedea tocmai la orizontul tentativei de aderare la Zona Euro.

Dincolo de bucuria de moment a îndeplinirii pe hârtie a indicatorilor de la Maastricht, ar trebui să fim mai atenți la economia reală și la bazele pe care ne plasăm în traiectoria către data de 1 ianuarie 2019.

Aceasta presupune nu doar atingerea dar și păstrarea nivelui de creștere în eficiență și competitivitate a economiei, mai ales pentru reducerea pe ultima sută de metri a distanței de nivel de trai ( cam mare) care ne desparte de media UE. Or, fără un ritm susținut al investițiilor ( iar aici nu atât sectorul privat poartă vina – vezi și structura relativ bună pe domenii a banilor alocați – , cât alocările firave făcute de stat și insuficienta îmbunătățire a mediului de afaceri) nu se va putea merge mai departe.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.9.2014

Lăsați un comentariu