România va lua startul în era digitală post-pandemică de la un nivel „moderat”, din perspectiva condiţiilor de investiţii, potrivit Indexului Digitalizării, realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI), pe baza unui sondaj efectuat printre 13.500 de companii, dintre care 12.500 din Europa și 800 din SUA.
Astfel că, pentru platformele din sectorul serviciilor şi din perspectiva condiţiilor de investire, așa numita rată de adoptare a tehnologiilor este mai mare în România decât peste media UE și chiar SUA, însă asta se întâmplă din cauza nivelului scăzut al digitalizării, spune una dintre concluziile raportului BEI „Cine este pregătit pentru noua era digitală?”.
Recuperarea handicapurilor ne ajută la clasamentul ritmului de digitalizare
Raportul BEI arată, în general, că firmele din UE din majoritatea sectoarelor economice se află în spatele celor din SUA, dar România are rate de adoptare digitală în sectorul serviciilor peste cele ale UE şi, la unele capitole, și peste cele ale SUA.
Ratele de adoptare pot părea mari față de cele ale UE sau SUA, dar în fond este vorba de ritmuri de recuperare a handicapurilor.
Stadiul digitalizării în România este mult inferior mediilor europene şi americane
O firmă este considerată digitală, în termenii raportului BEI, dacă a impelemntat (sau şi-a organizat afacerea) pe baza a cel puţin o tehnologie digitală.
Ponderea firmelor digitale în valoarea adăugată produsă în România este minusculă, chiar dacă numărul firmelor digitale este comparabil.
Alte constatări despre România:
Aproape 65% dintre firmele digitale declară că numărul de angajați a crescut în ultimii trei ani, faţă de un spor de 48% pentru firmele non-digitale.
Salariul mediu pe angajat este mai degrabă similar la firmele digitale și non-digitale, cu toate că valoarea medianăa productivității muncii este ceva mai mare la companiile digitale față de cele non-digitale.
Cele mai invocate obstacolele în calea investițiilor sunt „lipsa disponibilității personalului cu abilitățile necesare” și „reglementările pieței muncii”.
UE a pierdut teren faţă de SUA
De remarcat este că doar patru țări UE sunt în fața Statelor Unite în ceea ce privește digitalizarea: Danemarca, Olanda, Republica Cehă și Finlanda.
În medie, firmele europene sunt mai puțin digitalizate pe deplin și investesc și adoptă tehnologii digitale mai puțin decât colegii lor din SUA.
Diferența dintre SUA și UE este deosebit de mare în sectorul construcțiilor, unde ponderea firmelor digitale este de 40% în UE și 61% în SUA.
Diferența dintre ratele de adoptare dintre firmele UE și SUA este de 13 puncte procentuale în servicii și 11 puncte procentuale în sectorul infrastructurii.
În ceea ce privește producția, doar 66% dintre firmele din UE, față de 78% din SUA, raportează că au adoptat cel puțin o tehnologie digitală.