(v. RANDAMENT) randament factorial crescător (v. RANDAMENT) randament factorial descrescător (v. RANDAMENT) randament tehnic (v. RANDAMENT)
RANDAMENTE DE SCARĂ (DE DIMENSIUNE), exprimă relaţia dintre creşterea volumului producţiei şi a cantităţii utilizate din factorii de producţie combinaţi. În cazul r. de s. toţi factorii (inputurile) sunt variabili. R. de s. pot fi constante, crescătoare şi descrescătoare. R. de s. crescătoare se înregistrează atunci când volumul producţiei creşte într-o proporţie superioară măririi volumului factorilor utilizaţi (graficul a). R. de s. constante se caracterizează prin aceea că unei creşteri a cantităţilor utilizate din factorii de producţie îi corespunde o sporire proporţională a volumului producţiei (graficul b). R. de s. descrescătoare există când volumul producţiei creşte într-o proporţie inferioară celei cu care sporeşte volumul factorilor utilizaţi (graficul c).
R. de s. descrescătoare nu se confundă cu acţiunea şi cu rezultatul legii randamentelor funcţionale
descrescânde, care semnifică reacţia producţiei la creşterea cantităţii dintr-un singur factor, ceilalţi rămânând constanţi.
R. de s. (crescătoare, constante, descrescătoare) depind de raportul care se formează între economiile de scară (interne şi externe) – ca expresie a creşterii eficienţei când sporeşte volumul producţiei – şi dezeconomiile de scară, care sunt expresia creşterii unor categorii de costuri – implicit reducerea eficienţei – când are loc creşterea dimensiunilor firmei. Pragul de la care r. de s. se transformă din crescătoare în constante, respectiv descrescătoare, depinde de specificul domeniului de activitate, de nivelul calitativ al factorilor de producţie şi de modul în care se combină aceştia, de calitatea manage- mentului şi a mediului economic şi social în care firma acţionează. Toate acestea conferă un caracter dinamic optimului producătorului pe termen lung (v. Combinarea factorilor de producţie, economii de scară, Externalităţi).