În trimestrul IV 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 11,22%, comparativ cu același trimestru din 2021, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Majorarea la 12 luni, de 11,22%, s-a situat cu 5,2 puncte procentuale sub rata anuală a inflaţiei, de 11,4% în luna decembrie 2022.
Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.
Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,26%.
Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022
Faţă de trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative fiind înregistrate în următoarele sectoare:
- tranzacţii imobiliare (10,27%)
- construcţii (9,53%)
- activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%)
- transport şi depozitare (7,12%)
- comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).
Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), dar numai pentru că a crescut semnificativ timpul efectiv de lucru, față de trimestrul III, în care a intrat și o parte din vacanța de vară.
Pe locul doi se află administraţia publică , unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).
Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut, concomitent cu inflația, în majoritatea activităţilor economice.
Cele mai importante creșteri, și singurele care au acoperit rata anuală a inflației, au fost cele din următarele sectoare:
- tranzacţii imobiliare (19,95%)
- producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%)
- hoteluri şi restaurante (18,11%)
Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.
***