marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 martie, 2023

În trimestrul IV 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 11,22%, comparativ cu același trimestru din 2021, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Majorarea la 12 luni, de 11,22%, s-a situat cu 5,2 puncte procentuale sub rata anuală a inflaţiei, de 11,4% în luna decembrie 2022. 

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.


Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,26%.

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022

Faţă de trimestrul III 2022, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative fiind înregistrate în următoarele sectoare:

  • tranzacţii imobiliare (10,27%)
  • construcţii (9,53%)
  • activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%)
  • transport şi depozitare (7,12%)
  • comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), dar numai pentru că a crescut semnificativ timpul efectiv de lucru, față de trimestrul III, în care a intrat și o parte din vacanța de vară.

Pe locul doi se află administraţia publică , unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).

Trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021


Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut, concomitent cu inflația, în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai importante creșteri, și singurele care au acoperit rata anuală a inflației, au fost cele din următarele sectoare:

  • tranzacţii imobiliare (19,95%)
  • producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%)
  • hoteluri şi restaurante (18,11%)

Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: