fbpx

Guvernul a aprobat programul de implementare a noii infrastructuri de comunicații de bandă largă

Guvernul a aprobat miercuri Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de...Citeste mai departe »

Proiect: cont unic pentru plata amenzilor contravenționale – mecanism electronic de evidență

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care facilitează plata amenzilor contravenționale, instituind un mecanism electronic de evidență și comunicare în materie....Citeste mai departe »

Comisia Europeană anchetează comerţul online din UE

Comisia Europeană a lansat miercuri o anchetă privind concurenţa în comerţul online din UE, se arată într-un comunicat de presă al CE. Investigaţia...Citeste mai departe »

20 de companii americane vin la Bucureşti şi la Varşovia să caute contracte în domeniul securităţii cibernetice

O delegaţie de 20 de companii americane, condusă de către adjunctul secretarului al Comerţului Bruce Andrews, va participa la o misiune comercială în...Citeste mai departe »

Google oferă 150 de milioane proiectelor media europene

Compania americană Google s-a angajat să ofere, în următorii 3 ani, suma de 150 milioane de euro editorilor de presă europeni și jurnalismului...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

Comisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă,...Citeste mai departe »

Nokia a achiziţionat Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro

Nokia a confirmat miercuri că a achiziţionat compania telecom franceză Alcatel-Lucent pentru o sumă de 15,6 miliarde de euro. Compania finlandeză va deveni...Citeste mai departe »

Percheziții la nivel european la retaileri online suspectați de practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a anunțat marți că inspectorii săi au efectuat percheziții la sediile unor companii care vând online produse electronice, în baza unor...Citeste mai departe »

Primul “copac digital” cu conexiune Wi-Fi din România, disponibil în portofoliul Telekom

Primul “copac digital” din România, un încărcător pentru dispozitive mobile cu internet Wi-Fi, care foloseşte energia solară, a fost “plantat” la Timişoara de...Citeste mai departe »

România, Bulgaria și Grecia, codașele UE privind societatea digitală

România, Grecia și Bulgaria sunt codașele Uniunii Europene în privința economiei și societății digitale, potrivit unui raport dat publicității de Comisia Europeană. DESI...Citeste mai departe »

Directorul general Radiocom (SNR), Gabriel Grecu, revocat din funcţie pentru întârzierea procesului de trecere la televiziunea digitală

Consiliul de Administraţie al Radiocom (SNR) l-a revocat din funcţie pe directorul general al companiei, Gabriel Grecu, din cauza ratării unor obiective de...Citeste mai departe »

UE mizează pe 5G ca să recupereze în cursa tehnologiilor mobile

Uniunea Europeană intenționează să semneze acorduri de cooperare cu China, Japonia și SUA pentru a dezvolta următoarea generație de sisteme de comunicații mobile...Citeste mai departe »

Autoritățile au actualizat Strategia privind Agenda Digitală pentru România 2020

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat joi o versiune finala a strategiei nationale prinvind Agenda Digitala pentru Romania 2020, care integreaza observaţiile...Citeste mai departe »

Romania digitală 2020: Un proiect cursdeguvernare.ro – Telekom

cursdeguvernare.ro deschide astăzi un proiect editorial, cu susținerea Telekom România, la capătul căruia să putem configura un desen: cum ar putea arăta România...Citeste mai departe »

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud. În România, doar unul din 10 oameni recurg la aceste servicii

Unul din cinci europeni foloseşte servicii de stocare în Cloud, pentru a păstra documente, fotografii, muzică, imagini video sau alte fişiere, a arătat...Citeste mai departe »

Germania stimulează investiţiile în răspândirea internetului de mare viteză

Guvernul german a văzut în planul de investiţii Juncker – în valoare de 315 miliarde de euro – oportunitatea de a face noi...Citeste mai departe »

Comisia Europeană acuză oficial Google de abuz de poziţie dominantă pe piaţă. Bruxelles-ul anchetează şi platforma Android

de Anne-Marie Blajan 15.4.2015

vestagerComisarul pentru concurenţă, Margarethe Vestager (foto), a anunţat miercuri că Bruxelles-ul acuză oficial Google pentru folosirea ilegală la poziţiei sale dominante pe piaţă, informează Financial Times. Comisia argumentează că gigantul de internet că favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a preţurilor în cadrul paginilor cu rezultate ale căutării generale.

În plus, Comisia a deschis oficial şi o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce priveşte sistemul de operare mobil Android.

Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurenţiale sau a abuzat de o posibilă poziţie dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicaţiilor şi serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

„În cazul Google, îngrijorarea mea este că această companie a acordat un avantaj neloial propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel normele antitrust ale UE… În cazul în care ancheta va confirma îngrijorările noastre, Google va trebui să suporte consecinţele juridice şi să schimbe modul în care îşi desfăşoară activitatea în Europa”, a adăugat Margrethe Vestager.

Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Comisie este că Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor (numit în prezent „Google Shopping”) în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping.

Este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață. Comisia este preocupată de faptul că utilizatorii nu văd neapărat rezultatele cele mai relevante ale căutărilor lor, ceea ce este în detrimentul acestora și frânează inovarea.

Pentru a remedia acest tip de comportament, Comisia afirmă că Google ar trebui să aplice același tratament atât propriului serviciu de comparare a prețurilor, cât și serviciilor echivalente ale concurenței.

În continuare, Google are posibilitatea să răspundă Comisiei în termen de zece săptămâni și apoi să solicite o audiere oficială. Comisia consideră că, în ansamblu, propunerile de angajament anterioare prezentate de Google nu au fost suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale în materie de concurență.

Anchetarea Android

Ancheta aprofundată făcută de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Google dezvoltă sistemul de operare mobil Android din 2005. Android este un sistem cu sursă deschisă, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și dezvoltat în mod liber de oricine.

Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente și de tablete utilizează sistemul de operare Android în combinație cu o serie de aplicații și servicii aflate în proprietatea Google. Acești producători încheie acorduri cu Google pentru a obține dreptul de a instala aplicații Google pe dispozitivele lor Android.

Istoria disputei dintre Comisie şi Google

Comisarul pentru concureţă din echipa Barroso II, Joaquin Almunia, a avut trei tentative de ajungere la un acord cu Google, în urma acuzaţiilor care i se aduceau companiei americane privind folosirea motorului său de căutare pentru a impune monopol şi a-şi prejudicia concurenţii. Iar compania a făcut de fiecare dată mari concesii, însă acordul nu s-a finalizat până la încheierea mandatului comisarului Almunia.

Mai multe companii au făcut plângeri împotriva Google, iar acestea se referă la  concureţa cu site-uri specializate, motoare de căutare a unor servicii, precum cele de shopping, de călătorie sau site-uri pe care pot fi găsite servicii locale.

Concurenţa acuză Google că acordă tratament preferenţial propriilor rezultate, care oferă servicii inferioare, şi că sunt împiedicaţi să atragă utilizatori prin folosirea motorului de căutare. Afişarea rezultatelor este părtinitoare, susţine concurenţa.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.4.2015

Lăsați un comentariu