miercuri

24 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 martie, 2021

Societățile pe acțiuni au o problemă de clarificare legislativă în ce privește organizarea Adunărilor Generale ale Acționarilor, în chiar momentul în care începe sezonul celor mai importante adunări generale ale acționarilor dintr-un an.
E vorba de AGA în care se aprobă rezultatele exercițiului financiar pe anul trecut, bugetul pe anul curent și, eventual, dividendele din profit.

Și se repetă istoria de anul trecut, când AGA trebuia să se țină în rigorile stării de urgență, iar acum sub cele ale stării de alertă, care, mai blânde sau nu, tot împiedică organizarea lor.

Este vorba de AGA unor societăți mari cu sute de acționari, care chiar este probabil să participe, și a căror organizare nu se poate încadra în reglementările stării de alertă privind numărul de persoane participante la un eveniment, potrivit observațiilor managerilor care au confirmat problema, așa cum a făcut-o Mircea Turdean, directorul general al Farmec SA Cluj- Napoca, pentru CursDeGuvernare.ro.


De altfel, reglementările prevăd numărul maxim de persoane participante doar pentru evenimente de tip mitinguri, petreceri, etc, dar omite adunările acționarilor.

„AGA nu se poate organiza cu prezența fizică, pentru că dacă anul trecut funcționa OG 62 / 2020, care prevedea posibilitatea paricipării prin corespondență, această ordonanță era valabilă explicit pentru starea de urgență. Acum suntem în stare de alertă și, dacă nu vom avea o reglementare de asemeni explicită pentru această situație, ne putem trezi cu litigii privind valabilitatea hotărârilor AGA”, a explicat Mircea Turdean.

Potrivit Ordonanței 62/2020, anul trecut, în starea de urgență, adunările generale ale acționarilor/asociaților au putut avea loc prin corespondență sau prin mijloace electronice de comunicare directă la distanță, chiar dacă actul constitutiv al companiei respective nu prevedea această posibilitate.

Astfel că, „este necesară o ordonanță care să adapteze OG 62 / 2020 și la starea de alertă”, spune Mircea Turdean.

Un cerc vicios


Dacă în actul constitutiv al companiei este deja prevăzută participarea AGA prin corespondență, lucrurile sunt rezolvate, potrivit lui Cristian Duțescu partener al casei de avocatură Duțescu și Asociații, specializată dreptul pieței de capital.

„AGA se poate desfășura prin corespondență conform Art. 122 din Legea 31 cumpletată, dacă în actul constitutuiv al companiei este prevăzută această posibilitate. Pentru schimbarea actului constitutiv este, însă, necesară o altă AGA care să aprobe și, dacă participanții vor fi mai numeroși decât prevăd reglementăruile pentru starea de alertă, atunci apare un cerc vicios”, spune Cristian Duțescu.

Astfel că, „soluția cea mai bună a problemei ar fi tot o ordonanță de guvern care să spună că prevederile OG 62  / 2020 valabile pentru starea de urgență sunt valabile și pentru starea de alertă”, este de părere și avocatul Cristian Duțescu.

 

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: