marți

19 martie, 2024

17 octombrie, 2019

(Jacob Rees Mogg a convocat Camera Comunelor pentru un vot crucial: Brexit cu acord sau Brexit fără acord)

Uniunea Europeană nu are motive să răsufle ușurată: perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniune fără un acord nu a fost înlăturată.

Chiar devine mai probabilă în condițiile în care opoziția de la Londra, ba chiar și aliații premierului, anunță că nu sunt mulțumiți de rezultatul negocierilor, iar Camera Comunelor are sâmbătă două alternative: fie aprobă noul acord, fie acceptă ieșirea din Uniune fără acord.

După ce echipele de negociatori au ajuns joi la un consens asupra modificărilor care pot fi operate pe acordul Brexit semnat de UE cu Theresa May și presupunând că liderii UE aprobă aceste modificări, procedurile următoare sunt:


Consiliul UE va transmite Parlamentului European Acordul de Retragere și Declarația Politică. Documentele vor fi supuse mai întâi analizei comisiei relevante în domeniu, Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO), urmând ca plenul Parlamentului European să îl voteze.

Pentru ca documentele să fie adoptate în sesiune plenară de către PE este nevoie majoritate simplă, după care textele se reîntorc la Consiliul UE pentru a fi adoptate, cu majoritate calificată.

Parlamentul European a adoptat însă luna trecută o rezoluție, în care afirmă că va supune votului un nou acord doar după aprobarea prealabilă a Parlamentului britanic.

Președintele Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, a convocat deja camera inferioară a Parlamentului britanic pentru sâmbătă, anunțând că la vot vor fi două opțiuni: fie se aprobă noul acord, fie se decide ieșirea Marii Britanii din UE fără acord.


Înainte ca sesiunea Parlamentului britanic să fie încheiată luna trecută, la solicitarea premierului Boris Johnson, parlamentarii s-au asigurat că premierul trebuie să ceară extinderea Articolului 50 (amânarea Brexit) dacă nu va exista o nouă înțelegere între Marea Britanie și UE înainte de data de 19 octombrie, sau dacă parlamentul nu aprobă un Brexit fără acord.

În condițiile în care votul de sâmbătă are alternativele anunțate de Jacob Rees-Mogg și dacă parlamentarii britanici resping noul acord (considerând că nu se schimbă pozițiile axprimate în toate declarațiile făcute în Marea Britanie după anunțul de la Bruxelles), Boris Johnson va primi automat aprobare să scoată Marea Britanie din UE fără acord.

Termenul la care Marea Britanie iese din UE este 31 octombrie 2019, iar noile date ale problemei arată că, după votul de sâmbătă de la Londra, Boris Johnson nu mai este obligat să ceară o nouă amânare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: