fbpx
miercuri

27 octombrie, 2021

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

BCE lansează programul de credite ieftine adresat băncilor europene

16 septembrie, 2014

Mario Draghi - Președintele BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe, joi, să acorde credite ieftine băncilor din zona euro.

Potrivit Financial Times, programul de împrumuturi prin care băncile vor primi finanţări mai ieftine ca să suplimenteze creditarea către consumatori face parte din pachetul de măsuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE în luna iunie.


Avantajele programului derulat de BCE

BCE va iniţia şase operaţiuni de refinanţare, până la finalul anului viitor, valoarea totală a împrumuturilor acordate de BCE putând ajunge până la 1.000 miliarde euro, în condiţiile în care băncile vor suplimenta creditarea în regiune.


Primele două licitaţii se vor desfăşura în septembrie şi decembrie, BCE punând la dispoziţia băncilor 400 miliarde euro, pe care îi pot accesa sub forma unor crediite ieftine, pe patru ani.

Potrivit unei analize Bloomberg, băncile vor împrumuta 174 miliarde euro în septembrie şi 167 miliarde euro în decembrie, în cadrul celei de-a doua licitaţii.

Avantajul creditelor oferite de BCE este că băncile pot împrumuta la dobânzi scăzute, costul împrumuturilor fiind legat de rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare. La începutul lunii septembrie, BCE a coborât dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Contextul economic european

În contextul în care inflaţia din zona euro se află la nivelul de 0,3%, cel mai scăzut din ultimii cinci ani, iar economia din regiune a stagnat, oficialii BCE speră că implementarea primului val de operaţiuni de refinanţare pe termen lung va avea efectul de stimulare economică anticipat de analişti.


BCE încearcă, totodată, să îşi extindă portfoliul de active la nivelul de la începutul anului 2012, când deţinea active în valoare de 3.000 miliarde euro. În prezent, instituţia deţine active în valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acest sens, pe lângă oferirea de credite ieftine, BCE are în plan şi cumpărarea de obligaţiuni garantate cu active.

În cazul în care măsurile BCE funcţionează, moneda euro va scădea, ceea ce va conduce la o accelerare a exporturilor şi a inflaţiei, importurile în regiune devenind mai scumpe.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...