marți

26 martie, 2024

18 martie, 2020

Ministerul Apărării a anunțat miercuri anularea participării militarilor români la Defender Europe 20, cel mai mare exerciţiu militar al NATO din acest an. Exercițiul era programat inițial să se desfășoare din mai și până în iunie, în 10 ţări europene.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat deja reducerea semnificativă a manevrelor militare.

„În scopul prevenirii și limitării răspândirii virusului COVID-19, Armata României nu va mai participa la exercițiile Saber Strike, respectiv Swift Response, conectate Exercițiului Defender Europe 20. Sănătatea militarilor și a populației din jur reprezintă o prioritate maximă pentru Armata României. Decizia anulării participării s-a fundamentat în urma analizei cu partenerul strategic și națiunile gazdă”, arată un comunicat de presă al MApN.


În contextul epidemiei de coronavirus şi al stării de urgenţă decretate de preşedinte, Ministerul Apărării adaugă că „armata României acționează cu responsabilitate și profesionalism, contribuind la efortul național de combatere a epidemiei, având pregătite forțe și mijloace care desfășoară activități de sprijin al autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora”.

NATO a anunţat deja că va reduce amploarea Defender-Europe 20. Comandamentul forţelor americane în Europa a spus, la rândul său, că „exerciţiul a fost modificat ca mărime şi amploare”, iar toate mişcările de personal şi echipamente din Statele Unite în Europa au încetat.

Manevrele militare urmau să fie efectuate în Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Au fost înregistrate cazuri de coronavirus în toate aceste ţări, unde urmau să fie desfăşurate trupe din 17 state aliate şi partenere.

Planul iniţial prevedea participarea militarilor români la exerciţii în Estonia, Letonia şi Georgia a unor detaşamente din cadrul forţelor terestre, aeriene şi navale, însemnând aproximativ 400 de militari şi 50 de mijloace tehnice.


Armata americană se pregătea anul trecut pentru cea mai mare desfăşurare în Europa din ultimii 25 de ani, la exercițiile Defender Europe 20 ar fi urmat să participe în jur de 29.000 de militari americani. Planul inițial prevedea ca soldaților americani să li se alăture 37.000 de militari din state aliate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: