Armata israeliană a anunţat marţi că trupele sale terestre au trecut graniţa pentru a lupta împotriva Hezbollah în satele din sudul Libanului, în ciuda apelurilor internaţionale pentru detensionare, relatează AFP, potrivit Agerpres.
După lovitura devastatoare aplicată grupării armate şiite prin asasinarea liderului său Hassan Nasrallah vineri într-un atac israelian lângă Beirut, liderii israelieni au avertizat că războiul împotriva mişcării pro-iraniene, inamic al Israelului, nu s-a încheiat.
Armata israeliană a precizat într-un comunicat că operaţiunile terestre, care au început luni seara, sunt „limitate, localizate şi ţintite” împotriva „ţintelor şi infrastructurii teroriste” ale Hezbollah. Armata nu a specificat numărul soldaţilor implicaţi în incursiune.
„Aceste ţinte sunt situate în satele din apropierea graniţei şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului”, se arată în comunicat.
SUA este convinsă de „necesitatea de a destructura infrastructura de atac” a Hezbollah
Armata israeliană efectuează bombardamente intense şi mortale asupra Libanului de mai multe zile.
Potrivit unui oficial de securitate libanez, care a vorbit sub condiţia anonimatului, Israelul a lansat cel puţin şase noi lovituri în sudul Beirutului în timpul nopţii, după ce armata israeliană le-a ordonat locuitorilor să evacueze zona.
Într-o declaraţie publicată pe reţeaua de socializare X, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus că este convins, ca şi Israelul, de „necesitatea de a destructura infrastructura de atac” a Hezbollah pentru a se asigura că „nu poate efectua atacuri de tipul celor din 7 octombrie împotriva comunităţilor din nordul Israelului”.
În urma atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie pe teritoriul israelian, care a declanşat războiul cu Israelul în Fâşia Gaza, Hezbollah a deschis un front împotriva Israelului în sprijinul aliatului său.
„Este necesară o rezoluţie diplomatică” pentru a garanta siguranţa civililor „de ambele părţi ale graniţei”, a mai reafirmat şeful Pentagonului.
Luni, preşedintele american Joe Biden a lăsat să se înţeleagă faptul că se opune operaţiunilor terestre israeliene, cerând o încetare a focului.
Atacul l-ar fi vizat pe Mounir Maqdah, care ar dirija ramura libaneză a aripii armate a mişcării palestiniene Fatah
Forţele armate israeliene „operează conform unui plan metodic (…) pentru care soldaţii Apărării Civile s-au antrenat şi s-au pregătit în ultimele luni”, a declarat armata, adăugând că forţele aeriene şi artileria sprijină forţele terestre cu lovituri precise.
Un oficial dintr-o tabără palestiniană din Sidon, în sudul Libanului, a declarat pentru AFP că un atac israelian l-a vizat pe Mounir Maqdah, pe care Israelul îl acuza că dirija ramura libaneză a aripii armate a mişcării palestiniene Fatah.
„Raidul israelian a vizat casa fiului lui Mounir Maqdah” din tabăra Ain al-Helweh, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului. Nu a fost imediat clar dacă Mounir Maqdah era în casă.
Operațiunea nu a avut ca scop ocuparea sudului Libanului
Armata israeliană, în comunicatul său de anunţare a operaţiunilor terestre, a subliniat că face „tot ce este necesar” pentru a „aduce cetăţenii din nordul Israelului înapoi la casele lor”.
Site-ul american Axios a relatat că, potrivit unor oficiali israelieni care au vorbit sub condiţia anonimatului, operaţiunea „nu a avut ca scop ocuparea sudului Libanului”.
Luptătorii Hezbollah sunt „pregătiţi dacă Israelul decide să intre pe cale terestră”, a declarat luni liderul adjunct al grupării, Naim Qassem, în primul său discurs televizat de la moartea lui Hassan Nasrallah.
„Israelul nu a reuşit să submineze capacităţile noastre militare”, a spus el.
Într-o declaraţie emisă în cursul nopţii, Hezbollah a precizat că a „vizat” trupele israeliene care „se deplasau” în livezile din apropierea graniţei, o sursă apropiată grupării spunând că soldaţii erau „chiar la graniţă”.
Hezbollah nu a făcut niciun comentariu imediat după ce armata israeliană a anunţat raidurile terestre, dar televiziunea al-Manar a relatat despre declaraţia israeliană pe canalul său de Telegram.
Agenţia oficială de ştiri siriană SANA a raportat că trei civili au fost ucişi şi alţi nouă răniţi în raiduri. Conform televiziunii de stat siriene, o jurnalistă, Safaa Ahmad, s-a numărat printre morţi.
Liderii mondiali au avertizat asupra unui război total în regiune
Liderii mondiali au cerut luni o detensionare în faţa riscului unui „război total” în regiune.
Şeful ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat opoziţia faţă de orice „invazie terestră” israeliană în Liban, în timp ce şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, aflat într-o vizită la Beirut, a cerut Israelului să „se abţină de la orice incursiune terestră” şi a făcut apel la o încetare a focului.
Mai multe ţări, inclusiv Canada şi Marea Britanie, au anunţat că au închiriat zboruri pentru a-şi evacua cetăţenii din Liban. Franţa a desfăşurat o navă militară ca „măsură de precauţie”, în cazul în care este nevoie să-şi evacueze cetăţenii.
Numărul morţilor în urma loviturilor israeliene de luni din Liban este de 95, conform Ministerului Sănătăţii.
Moartea lui Hassan Nasrallah, care era considerat cel mai puternic om din Liban, este o victorie majoră pentru Israel împotriva Iranului, inamicul Israelului, şi a aliaţilor săi, inclusiv Hamas.
***