Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va avea loc duminică, după ce niciunul dintre candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile alegătorilor după primul tur de scrutin.
Pe buletinul de vor la turul doi sunt trecuți Maia Sandu, care în primul tur a obținut 42,49%, și Alexandr Stoianoglo, care intră în competiție plecând de la cele 25,95 procente obținute acum două săptămâni.
Va fi un scrutin mult mai disputat decât lasă să se întrevadă cifrele inițiale în condițiile în care în spatele lui Stoianoglo se vor alini majoritatea voturilor disipate în primul tur între ceilalți candidați naționaliști sau pro-ruși.
Primul tur a fost marcat de numeroase acuzații ale oficialilor moldoveni la adresa Rusiei, care a încercat să influențeze scrutinul.
Maia Sandu: promite să ducă Moldova în UE, dar recunoaște că nu a reușit să reformeze justiția
Maia Sandu este una dintre cele mai importante figuri politice din Republica Moldova, o personalitate care a reușit să atragă atenția internațională prin viziunea sa progresistă și dedicarea față de reformarea țării. Maia Sandu are o biografie impresionantă, studii la universități prestigioase și o viață personală marcată de discreție.
A devenit simbolul luptei pentru o Moldovă mai transparentă și europeană, este președinta în funcție a țării și la actualele alegeri prezidențiale a obținut cele mai multe voturi în primul tur și întră în cel de-al doilea cu cele mai mari șanse.
De-a lungul primului mandat, a gestionat provocări majore, precum pandemia, criza economică și tensiunile geopolitice cu Rusia. Realizarea cea mai mare este, însă, statutul de țară-candidat și demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
Apreciată pentru integritatea sa, Maia Sandu a fost criticată în ultima perioadă pentru ritmul lent al reformei în justiție și lipsa unei îmbunătățiri rapide a condițiilor economice.
Alexandr Stoianoglo, un pro-rus care pozează în pacifist
De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo este o figură controversată. Fost procuror general și deputat, Stoianoglo este promovat de Partidul Socialiștilor ca fiind „candidatul poporului”.
Cu o carieră lungă în politică și justiție, este candidatul preferat de Rusia în contextul războiului hibrid dus de Kremlin în Moldova. El spune însă că nu are apartenență politică și respinge acuzațiile care îl descriu drept „omul Moscovei”. Cu toate astea, ân primul tur el a obținut cele mai multe voturi din diasporă în Rusia.
El manifestă o abordare prudentă față de integrarea europeană, criticând, în același timp, ritmul și modul de implementare a reformelor pro-UE. Ba chiar i-a propus Maiei Sandu semnarea unei declarații simbolice pentru susținerea parcursului european. Dar o astfel de declarație nu ar avea nicio valoare juridică față de referendumul constituțional, pe care Stoianoglo l-a boicotat.
În trecut, Stoianoglo a refuzat să voteze pentru condamnarea ororilor comunismului. A fost co-autor al unui proiect de lege ce caracteriza drept act de „eliberare” ocuparea Basarabiei de către URSS. Ambiguă este și poziționarea sa față de războiul din Ucraina: deși a exprimat o „atitudine negativă” față de conflict, nu a condamnat Rusia direct pentru invazie.
(Citiți și: ”Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu conduce cursa prezidențială cu 42,07%, peste 50% au votat pentru aderarea la UE”)
***
Un răspuns
Luptă Maia!