cursdeguvernare

luni

30 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Armata israeliană l-a eliminat pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. Semnificațiile acțiunii

28 septembrie, 2024

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că l-a ”eliminat” pe liderul mişcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah (foto), într-un atac, vineri, vizând cartierul general al organizaţiei proiraniene la periferia de sud a Beirutului, transmite BBC.

”Hassan Nasrallah este mort”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Nadav Shoshani. ”Contactul cu Hassan Nasrallah a fost pierdut de vineri seara”, a declarat și o sursă Hezbollah.

Armata israeliană emite avertismente: ”Oricine ameninţă cetăţenii Israelului, vom ştim cum să-l atingem”

Şeful Statului major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, ameninţă sâmbătă să ”atingă” orice persoană care ameninţă Israelul, la puţin timp după anunţarea morţii liderului Hezbollah.


”N-am epuizat toate mijloacele de care dispunem. Mesajul este simplu: oricine-i ameninţă pe cetăţenii Israelului, vom ştim cum să-l atingem”, declară generalul Halevi, citat într-un comunicat.

Atac israelian masiv care a decimat conducerea Hezbollah

Armata israeliană a anunţat sâmbără că a desfăşurat ”atacuri de anvergură” vizând ”zeci de ţinte” ale mişcării isramiste armate proiraniene.

Oficiali israelieni au anunţat de asemenea ”eliminarea”, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a liderul Hamas din sudul Siriei, Ahmad Muhammad Fahd și a lui Muhammad Ali Ismail, comandantul unității de rachete a Hezbollah din sudul Libanului, a adjunctul său, precum și „alți oficiali de rang înalt”.

Ce înseamnă dispariția lui Hassan Nasrallah

Acesta este cel mai mare succes al Israelului de până acum în războiul împotriva Hezbollah. Ar însemna, de asemenea, că Iranul trebuie să decidă dacă a venit momentul să intervină, relatează SkyNews.


Israelul a încercat să îl găsească și să îl ucidă în timpul războiului purtat în 2006, dar nu a reușit.

Presupunerea imediată este că gruparea va răspunde cu rafale de rachete în Israel, vizând probabil Tel Aviv.

În lipsa unui lider, până la alegerea unui nou șef Hezbollah, probabil că va fi nevoie de timp pentru a coordona un răspuns și acesta va fi probabil sub îndrumarea Iranului.

Iranul trebuie, de asemenea, să facă o alegere acum: lovește direct Israel acum, sau așteaptă reorganizarea Hezbollah pentru ca acțiunile directe să poată fi revendicate oficial de mișcare, nu de Teheran.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: