cursdeguvernare

sâmbătă

28 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

11 candidați în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce arată sondajele

25 septembrie, 2024

Un număr record de 11 candidați au fost aprobați pentru scrutinul prezidențial al Republicii Moldova din octombrie, au anunțat oficialii electorali de la Chișinău, citați de Reuters.

Între cei 11 se numără și actualul președinte, Maia Sandu, care prezintă alegerile ca pe un test al aderării la Uniunea Europeană.

Maia Sandu conduce sondaje de opinie împotriva celor 10 contracandidați, între care se află procurorul general demis Alexander Stoianoglo, susținut de partidele de opoziție pro-ruse, și Renato Usatîi, care pledează pentru legături bune atât cu Occidentul, cât și cu Moscova.


Alegerile din 20 octombrie sunt organizate împreună cu un referendum în care alegătorii vor fi întrebați dacă susțin modificările constituționale care să permită Moldovei, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să adere la UE.

Socialiștii, din opoziție, în mod tradițional apropiați de Moscova, spun că nu se opun aderării la UE, dar o acuză pe Maia Sandu că folosește referendumul pentru a câștiga un al doilea mandat.

Două din cele 15 partide care fac campanie la referendum se opun parcursului pro-european și solicită reînnoirea legăturilor bune cu Rusia.

Un sondaj publicat luni de firma Idata arată că Maia Sandu este creditată cu 26,8% susținere, față de 12,7% pentru Usatîi și 11,2% pentru Stoianoglo.


Ceilalți candidați se poziționează cu mult în urma celor trei. Între aceștia, doi foști premieri, Vasile Tarlev și Ion Chichu, un fost vicepremier, un fost șef al regiunii pro-ruse Găgăuzia și un jurnalist proeminent.

Sondajul a indicat sprijinul pentru aderarea la UE la 56% dintre alegătorii hotărâți să voteze, cu 34% împotrivă.

(Citește și: ”Rusia încearcă să influențeze alegerile Republicii Moldova – poziție comună a SUA, Canada și Marea Britanie”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: