cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Viktor Orban, întâlnire cu Volodimir Zelenski la Kiev. Presa maghiară: ”discuții despre posibilitatea realizării păcii”

2 iulie, 2024

Premierul maghiar Viktor Orban a ajuns marți la Kiev, în capitala Ucrainei. Este o vizită surpriză, prima a premierului maghiar la Kiev de când Rusia a invadat Ucraina. Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Uniunii Europene.

„Discuțiile se vor axa pe posibilitățile de realizare a păcii, precum și pe problemele actuale din relațiile bilaterale ungaro-ucrainene”, a spus Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Potrivit Agerpres, premierul Viktor Orban l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” şi asupra continuării ajutorului militar european pentru ţara sa.


Potrivit unui oficial maghiar citat de Europa Liberă, planurile de călătorie ale premierului Orban au apărut după negocieri îndelungate pe tema drepturilor minorității ucrainene de limbă maghiară: „A fost o precondiție pentru întâlnire ca problema drepturilor de naționalitate să fie rezolvată. În ultimele săptămâni, s-a ajuns la un acord. Vor putea să anunțe acest lucru ca pe un succes”.

Viktor Orban la Kiev – Niciun acord, niciun eveniment de presă

Potrivit presei maghiare, nu este prevăzută semnarea niciunui acord sau organizarea vreunui eveniment de presă. Premierul Orban se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.

Vizita lui Viktor Orban are loc în timp ce Budapesta, care a menţinut legături strânse cu Moscova şi refuză să furnizeze arme Kievului, a preluat luni preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Spre deosebire de majoritatea națiunilor europene, Ungaria a contestat în mod repetat necesitatea de a sprijini Ucraina din punct de vedere militar, blocând mai mult inițiative ale altor țări din UE, și a solicitat în schimb o încetare a focului.


De altfel, Orban este unul dintre puținii lideri occidentali care s-au întâlnit cu Putin de la invazie.

În plus, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a efectuat cel puțin cinci călătorii în Rusia de la începutul războiului, ultima vizită fiind luna trecută la un forum economic din Sankt Petersburg.

Viktor Orban şi Volodimir Zelenski au avut până acum discuţii față în față atunci când președintele Ucrainei a fost invitat la Bruxelles. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară săptămâna trecută, la un summit la care a fost semnat un pact de securitate între UE şi Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: