cursdeguvernare

duminică

29 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Benjamin Netanyahu anunță mișcarea armatei Israel spre granița cu Liban

24 iunie, 2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, potrivit The Guardian, că luptele din Gaza intră într-o fază ”mai puțin intensă”, ceea ce ar permite Israelului să desfășoare mai multe forțe în nord, aproape de Liban.

„După terminarea fazei intense, vom avea posibilitatea de a muta o parte din forțele spre nord. Și vom face asta. În primul rând în scopuri defensive. Și în al doilea rând, să-i aducem acasă pe rezidenții noștri”, a spus Netanyahu într-un interviu pentru Canal 14 Israel.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a avertizat pe 19 iunie că o decizie privind un război cu Hezbollah va veni în curând, scriind pe X: „Într-un război complet, Hezbollah va fi distrus și  Libanul va fi puternic lovit.”


Și armata Israel a anunțat că a „aprobat și validat” planurile operaționale pentru o ofensivă în  Liban.

O ofensivă israeliană în Liban are potențialul de a crește riscul unui conflict mai larg

Comentariile sale au venit în timp ce un important general american a spus că o ofensivă israeliană în Liban are potențialul de a crește riscul unui conflict mai larg care ar atrage Iranul și militanții aliniați cu Iranul.

Generalul Forțelor Aeriene Charles Brown, președintele Statului Major Comun, a declarat: „Hezbollah este mai capabil decât Hamas în ceea ce privește capacitatea generală, numărul rachetelor și altele asemenea. Și aș spune doar că văd Iran mai înclinat să ofere un sprijin mai mare Hezbollah.

Ministrul israelian al Apărării a mers să se întâlnească cu înalți oficiali ai administrației Biden la Washington pentru ceea ce el a descris drept discuții „critice” asupra conflictelor duble cu Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban.

Un război cu Hezbollah, o întreprindere periculoasă


Yoav Gallant, însoțit de adjunctul șefului de stat major al Forțelor de Apărare Israelului, se va întâlni cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, precum și cu secretarul de stat, Antony Blinken, și cu trimisul special al lui Joe Biden, Amos Hochstein.

Bateriile antirachete Iron Dome ale Israelului riscă să fie copleșite în primele lovituri ale oricărui conflict cu Hezbollah, care escaladează semnificativ. Evaluarea făcută de oficialii americani la sfârșitul săptămânii trecute, făcând ecou analizei recente ale experților din Israel și Statele Unite, vine pe fondul temerilor că un război cu Hezbollah ar putea fi o întreprindere mult mai periculoasă decât devastatorul al doilea război din Liban din 2006.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: