cursdeguvernare

vineri

4 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Cota de popularitate a preşedintelui Franței a scăzut dramatic după dizolvarea Adunării Naţionale

23 iunie, 2024

Cota de popularitate a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, s-a prăbuşit cu cinci puncte în iunie faţă de luna mai. Doar 26% dintre francezi sunt mulţumiţi de acţiunile sale, iar cota de popularitate a premierului Gabriel Attal a scăzut cu patru puncte, la 41%, potrivit unui sondaj Ifop pentru Le Journal du Dimanche, citat de News.ro.

Potrivit sondajului, care a fost realizat după decizia şefului statului de a dizolva Adunarea Naţională, popularitatea sa a ajuns la unul dintre cele mai scăzute niveluri din 2017.

El atinsese o cotă similară în timpul reformei pensiilor din 2023 sau în timpul crizei „vestelor galbene” din toamna lui 2018. „Trei cuvinte revin mereu în rândul a 95% dintre cei chestionaţi cu privire la dizolvare: „de neînîeles”, „necugetat”, „iresponsabil””, a declarat şeful Ifop, Frédéric Dabi.


Preşedintele ar fi pierdut o parte din respectul pe care funcţia sa i-l conferea în mod natural, iar francezii nu mai au o părere foarte bună despre el: „este capcana machiavelică a unui om mic, departe de preocupările francezilor”, „complet nebun”, „un om singur care nu ascultă nimic”, „un copil”…

Căderea este vizibilă în special în rândul electoratului său: a pierdut 7 puncte în rândul susţinătorilor Renew şi 11 puncte în rândul votanţilor săi din primul tur din 2022.

Macron a dispărut de pe afișele Renew

Imaginea președintelui francez Emmanuel Macron a dispărut de pe afișele electorale ale propriului său partid pentru alegerile legislative anticipate pe care el le-a convocat după înfrângerea severă suferită de coaliția sa pro-europeană în fața extremei drepte la alegerile europarlamentare.

Având în vedere scăderea continuă a popularității lui Macron, alianța sa politică a decis să nu-l mai includă în afișele electorale, notează și Agerpres.


Un exemplu poate fi observat în plin centrul Parisului, unde afișele fostului secretar de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, care candidează într-o circumscripție a capitalei, nu mai includ nicio imagine sau mențiune cu Macron.

Însuși premierul Gabriel Attal, considerat moștenitorul politic al lui Emmanuel Macron, spune că acesta trebuie să facă un pas în spate, „întrucât la aceste alegeri nu se caută un nou președinte, ci un nou guvern”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: