cursdeguvernare

joi

3 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Armata Israel a aprobat planurile unei ofensive în Liban

19 iunie, 2024

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a avertizat marți că o decizie privind un război cu Hezbollah va veni în curând, scriind pe X: „Într-un război complet, Hezbollah va fi distrus și Libanul va fi puternic lovit.”

Și armata Israel a anunțat că a „aprobat și validat” planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban, transmite CNN.

Aprobarea planurilor operaționale nu înseamnă că un război între Israel și Hezbollah este iminent – dar semnalează că Israel intenționează să fie pregătit pentru un astfel de scenariu.

”Război psihologic”- O dronă a Hezbollah s-a plimbat deasupra Haifa


Anunțurile vin după ce grupul militant libanez Hezbollah a publicat filmări cu drona care arată locații militare și civile din mai multe orașe israeliene, inclusiv Haifa, iar atacurile transfrontaliere asupra Israel s-au intensificat.

SUA și aliații săi avertizează de luni întregi Hezbollah, o mișcare islamistă susținută de Iran cu una dintre cele mai puternice forțe paramilitare din Orientul Mijlociu, împotriva escaladării conflictului din Israel. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în ultimele săptămâni.

Analiza CNN a geolocalizat videoclipul publicat de Hezbollah într -o serie de locații din jurul Haifa. Acestea includ o serie de zone sensibile, inclusiv cel puțin două instalații militare: o bază în nordul Haifa și Portul Haifa. De asemenea, drona a zburat peste rezervoarele de petrol care se află la nord de Haifa, peste aeroportul Haifa și mai multe zone rezidențiale.

Potrivit CNN, misiunea dronei peste Haifa a durat mai multe ore sau a avut loc pe parcursul mai multor zile. Analiza arată că părțile videoclipului au fost editate. Expertul în armente Wim Zwijnenburg, liderul proiectului pentru dezarmarea al organizației olandeze Pax, a declarat pentru CNN că filmarea pare a fi realizată de „un model de origine iraniană a unui QASAF-2K, posibil fabricat local”.

Loviturile Hezbollah și Israel


Hezbollah a tras peste 5.000 de rachete, rachete și drone asupra Israel din 7 octombrie, susținând că atacurile sale sunt o manifestare de solidaritate cu poporul palestinian. Hezbollah a spus în trecut că va înceta să lovească Israel doar dacă armata sa va opri războiul din Gaza.

La rândul său, Israel a efectuat sute de lovituri în Liban și a evacuat aproximativ 60.000 de rezidenți de la granița de nord. Peste 90.000 de libanezi au fugit din zona de conflict.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: