16 iulie, 2023

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet yellen, a declarat duminică că este „dornică” să colaboreze cu China în domenii de interes reciproc, inclusiv pentru restructurarea datoriilor țărilor sărace și reformarea băncilor multilaterale de dezvoltare pentru ca aceste instituții financiare să primească majorări de capital.

În conferința de presă dinaintea reuniunii miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale din G20 care se desfăşoară în India, Yellen a spus că vizita ei la Beijing de săptămâna trecută a contribuit la punerea relației dintre SUA și China pe „pe baze mai sigure” și că cele mai mari două economii ale lumii au obligația de a lumea „să coopereze în domenii de interes reciproc”.

„Mai este mult de lucru. Dar cred că această vizită a fost un început important”, a spus Yellen. „Sunt dornică să construiesc pe bazele pe care le-am pus la Beijing pentru a trece la acțiuni viitoare”.


În continuare, există îngrijorări cu privire la practicile comerciale neloiale ale Chinei, care au determinat Washingtonul să impună bariere tarifare în relațiile comerciale cu Beijingul. Însă aceste probleme „chiar nu au fost abordate”, a mai spus ea.

Corporațiile americane vor să aibă un climat economic în care să poată „investi și să prospere în China”, a adăugat Yellen.

În continuare ea a spus că Washingtonul va continua să oprească accesul Rusiei la echipamente militare și tehnologiile de care Moscova are nevoie în războiul din Ucraina.

„Unul dintre obiectivele noastre de bază în acest an este să combatem eforturile Rusiei de a se sustrage sancțiunilor noastre. Coaliția noastră se bazează pe acțiunile pe care le-am întreprins în ultimele luni pentru a zădărnicii aceste eforturi ale Moscovei”, a adăugat ea.

India nu condamnă Rusia pentru invadarea Ucrainei


India, care prezidează G20 în acest an, a căutat să aibă o poziție cât mai neutră în legătură cu războiul din Ucraina, evitând în general să învinovățească Rusia pentru invazia lansată de Moscova în februarie anul trecut, îndemnând la găsirea unei soluții diplomatice și sporindu-și masiv achizițiile de petrol rusesc chiar dacă națiunile occidentale au impus un embargou drastic Moscovei.

Yellen a spus că va continua să insiste la reuniunea G20, de la Gandhinagar, în statul Gujarat din nord-vestul Indiei, pentru „participarea deplină și în timp util a tuturor creditorilor oficiali bilaterali la restructurarea datoriilor actuale”.

Ea a mai spus că a discutat despre restructurarea datoriei Zambiei cu omologii ei chinezi și, deși negocierile au durat mai mult timp decât trebuia, diferențele au fost depășite.

„Ar trebui să aplicăm principiile comune pe care le-am convenit în cazul Zambiei și pentru alte țări – mai degrabă decât să începem de la zero de fiecare dată. Și trebuie să mergem mai repede”, a spus Yellen, adăugând că speră ca restructurarea datoriilor în cazurile Sri Lanka și Ghana să poată fi finalizate rapid, astfel încât Fondul Monetar Internațional (FMI) ar putea avansa cu reluarea programelor de împrumuturi din toamnă.

Ea a spus că este necesar un „ghid al utilizatorului” pentru restructurarea datoriilor pentru țările îndatorate și alți deținători de obligațiuni pentru a oferi claritate în procesul restructurării.

Yellen a spus că programul FMI pentru Reducerea Sărăciei și Creștere, prin care se oferă împrumuturi fără dobândă celor mai sărace țări din lume, trebuie să fie pus pe o bază financiară mai solidă. Trezoreria SUA este pregătită să ajute FMI și ia în considerare opțiunile în acest sens, inclusiv utilizarea resurselor interne, a spus ea.

Bănci mai bune

Yellen a prezentat, de asemenea, o serie de pași de urmat pentru activitatea Băncii Mondiale și a altor bănci multilaterale de dezvoltare, dar a spus că orice încercare de majorare a capitalului acestor instituții financiare trebuie făcută numai după implementarea reformelor care vizează extinderea rolului acestora dincolo de reducerea sărăciei abordând și alte probleme globale, cum ar fi schimbările climatice și pandemiile.

„Ar trebui să construim bănci mai bune, nu doar bănci mai mari”, a spus Yellen.

Ea a reafirmat că estimează că băncile internaționale de dezvoltare ar putea să-și sporească împrumuturile cu 200 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu din resurse interne dacă vor fi implementate reformele necesare. Aceasta s-ar putea obține prin aplicarea recomandărilor din raport G20 de anul trecut, privind Cadrul de adecvare a capitalului.

Printre alți pași de reformă ai Băncii Mondiale, Yellen a spus că face eforturi pentru un nou set de principii care să permită „utilizarea țintită” a finanțărilor acordate de bancă pentru a răspunde provocărilor globale, inclusiv schimbările climatice și măsurile de stimulare a acestor resurse.

Yellen a spus că Statele Unite s-au angajat să implementeze un acord global privind impozitul minim pe corporații, încheiat în 2021, în ciuda lipsei de acțiune a Congresului SUA în acest sens. Ea a spus că negocierile privind detaliile tehnice ale pilonului 1 al acordului – realocarea drepturilor de impozitare pentru marile multinaționale, inclusiv marile firme de tehnologie – sunt „foarte aproape” de finalizare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: