Doar 20% din stomatologi profesează în rural, unde locuiește aproape 48% din populația României, conform datelor Patronatului Medicilor Stomatologi din România (PMSR). Președintele asociației consideră că este necesară o legislație care să-i stimuleze pe absolvenți să profeseze în zonele fără cabinete stomatologice.
„Aproximativ 80% dintre medicii stomatologi din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților”, arată PSMR.
„În momentul de față în România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private. Cei mai mulți dintre medicii stomatologi sunt în București – 6.557 și cei mai puțini în jud. Călărași – 94″, menționează Colegiul Medicilor Stomatologi.
România, țara cu cei mai mulți absolvenți de stomatologie din UE
Numărul medicilor dentiști a crescut alert în ultimii ani – în 2020, cu 10% mai mulți decât în 2019. Fenomenul este explicat de promoțiile tot mai numeroase de absolvenți cu această specializare lansați pe piață de facultățile de medicină.
Conform celor mai recente date Eurostat, România a avut în 2020 cea mai extinsă promoție de medici dentiști – cu peste 10 proaspeți specialiști la 100.000 de locuitori, la mare distanță de a adoua clasată – Portugalia, cu mai puțin de nouă absolvenți la 100.000 locuitori:
„România în fiecare an scoate pe piață peste 1.500 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să își desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și satelor. Posibilitățile financiare ale românilor sunt în scădere, ceea ce duce la o adresabilitate scăzută, în condițiile în care numărul medicilor stomatologi crește anual. Considerăm că este necesară o legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistență stomatologi că și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”, a declarat joi preşedintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, Cristian Vlad, citat de Radio Cluj.
Grecia, țara UE cu cei mai mulți dentiști, raportat la populație
România stă destul bine la numărul de stomatologi, dacă luăm în considerare media națională, nu distribuția pe medii. Are 95 de dentiști la 100.000 de locuitori, date ce o plasează în partea superioară a clasamentului UE realizat de Eurostat. Cu mențiunea că datele Biroului european de statistică sunt cele din 2020, iar numărul de dentiști consemnat este de 18.298, față de 27.649 – totalul avansat joi de Colegiul Medicilor Stomatologi.
Dacă luăm în considerare ponderile detaliate de Colegiul Stomatologilor, urbanul românesc ar putea avea una dintre cele mai mari densități de cabinete stomatologice.
În Polonia, media este de doar 35,1 stomatologi/100.000 locuitori (cea mai mică din UE), iar Germania se află și ea după România (85,5 la 100.000). În top conduce detașat Grecia, cu 127,7 medici dentiști la fiecare 100.00 de locuitori, urmată de Cipru și Portugalia:
România, o destinație tot mai atractivă în turismul dentar
În pofida cohortelor tot mai extinse de absolvenți, ruralul, unde veniturile sunt semnificativ mai reduse, va avea în continuare un acces dificil la servicii stomatologice.
În schimb, în marile orașe, în special în centrele universitare, se dezvoltă o înfloritoare industrie a turismului dentar, care a cunoscut o evoluție rapidă în ultimii ani. Tot mai multe cabinete oferă servicii premium clienților străini, cărora le pun la dispoziție tehnicieni bine pregătiți și echipamente moderne, la tarife mult mai mici decât în țările din vestul Europei sau în Statele Unite ale Americii.
****