Comisia Europeană lansează miercuri un nou cadru de guvernanță pentru monitorizarea tranziției digitale și va emite dispoziții pentru urmărirea rapidă a proiectelor din mai multe țări.
Decizia privind „Calea către decada digitală” introduce un instrument metodologic și de reglementare care va fi folosit de Bruxelles pentru a monitoriza transformarea digitală în Europa, în conformitate cu obiectivele ”Deceniului Digital” publicate în mai.
În baza acestui cadru, Comisia va monitoriza performanțele digitale ale țărilor UE utilizând Indicele economiei și societății digitale (DESI), un indicator care urmărește realizările digitale ale statelor membre.
Comisia va prezenta Consiliului European un raport anual cu privire la progresele digitale, raport care, potrivit Euractiv, va include, de asemenea, acțiuni și măsuri recomandate țărilor UE prezente la coada clasamentului DESI.
Unde se află România în clasamentul DESI
În condițiile în care se află la coada clasamentelor majorității celor 19 indicatori măsurați de Indicele economiei și societății digitale, România va fi cu siguranță vizată de recomandările Comisiei pentru a urca în toate aceste clasamente.
Ultimul index DESI este cel elaborat pentru anul 2020, iar vesetea bună la acel moment a fost că România nu mai e penultima în UE din perspectiva DESI, urcând o treaptă între codașii Europei. Țara noastră surclasează, conform raportului pe 2020, Grecia (locul 27) și Bulgaria (28).
Raportul subliniază că România a rămas în urmă în ceea ce privește indicatorii referitori la competențele digitale și are o performanță slabă în ceea ce privește digitalizarea întreprinderilor și serviciile publice digitale.
Din perspectiva mediului de business, România se clasează penultima în UE la capitolul integrării tehnologiei digitale în business. Din perspectiva sectorului public, lucrurile se prezintă și mai rău, administrația publică din România fiind ultima în UE la capitolul digitalizare.
Comisia va recomanda căi de acțiune și va cofinanța proiecte transfrontaliere
În ceea ce privește măsurile corective, propunerea Comisiei menționează că „posibilele acțiuni concrete care pot fi sugerate ca urmare a monitorizării vor fi doar rezultatul unui proces de cooperare între Comisie și statele membre, care va avea loc ulterior, sub forma de acțiuni recomandate. ”
Noul cadru ar urma să introducă un ”Consorțiul european pentru infrastructură digitală (EDIC)”, o procedură legală accelerată pentru a stabili proiecte multinaționale relevante pentru tranziția digitală care nu pot fi puse în aplicare în cadrul altor mecanisme de implementare.
În contextul procedurii EDIC, cel puțin trei state membre ar trebui să prezinte Comisiei Europene un proiect multinațional privind desfășurarea unei infrastructuri și / sau servicii digitale la scară largă, în conformitate cu agenda digitală a UE. Dacă cererea este acceptată, proiectul va fi demarat cu aranjamente standard în jurul unor probleme comune, cum ar fi guvernanța proiectului, răspunderea, proprietatea și gestionarea datelor.
De asemenea, va include punerea în comun a mai multor surse de finanțare asigurate de guvernele naționale, Comisie, Banca Europeană de Investiții și alți investitori publici sau privați.