Marius Ungureanu, director de cabinet al ministrului Sănătății, a trecut în revistă aspectele legate de reforme și investiții pe care este structurată componenta de sănătate din forma actuală a PNRR.
Atât reformele cât și investițiile, spune Marius Ungureanu, au fost gândite de la aspecte cunoscute, menționate și de Comisia Europeană în rapoartele sale. E vorba de dezechilibrele de finanțare dintre asistența medicală primară și ambulatorie, respectiv asistența medicală spitalicească, de ineficiențele din sistemul de finanțare, de infrastructra insuficientă sau învechită sau
rata crescută a infecțiilor nozocomiale.
Vă prezentăm cele mai importante declarații ale director de cabinet al ministrului Sănătății făcute în cadrul conferinței CursDeGuvernare ”Sănătatea – capital economic și siguranță națională. Cum să vindecăm sistemul sanitar românesc” (18.05.2021).
VIDEO-speech-ul integral aici:
Urmăriți sesiunea de Q&A aici:
Principalele declarații ale lui Marius Ungureanu:
Avem în vedere:
- Reforma managementului finanțării publice a serviciilor de sănătate: are ca actori principali Ministerul Sănătății și CNAS, care se referă la problemele identificate mai sus.
- Reforma managementului fondurilor destinate investițiilor serviiciilor de sănătate: are în centru operaționalizarea unei entități care să gestinoneze aceste investiții, fundamentarea și implementarea lor. Lucurile sunt destul de complexe și, din păcate, capacitatea este insuficientă la nivelul instituțiilor care le gestionează acum.
- Reforma managementului sanitar și al serviciilor de sănătate și a resursei umane din sănătate: Este nevoie de întărirea capacității de management la toate palierele, centrale și locale. Vizăm orientarea spre profesionalizarea managementului, spre programe de formare axate abilități și competențe nu doar pe competențe teoretice.
- Una din măsuri va fi crearea unui for al experților în managementul serviciilor de sănătate.
- Investițiile în infrastructura prespitalicească: în dotarea de cabinete de medicină de familie, preponderent în mediul rural; în centre de asistență medicală integrate.
- Investițiile în infrastructura spitalicească: în unități spitalicești, având în vedere maturitatea proiectelor din acest moment, ca și limita de timp a PNRR din 2026;
- Investițiile în digitalizare: în arhitectura digitală a unităților sanitare;
Urmăriți conferința integrală AICI-LINK
Parteneri:
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Farmacia Catena, Farmec, Pfizer
Network partners:
Avocatnet.ro, RaportulDeGarda.ro, Sanatatea Press Group, Sanatatea.TV, Ro Health Review