România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

22 aprilie, 2021

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus joi în dezbatere publică un set de documente ce detaliază elementele obligatorii și opționale încorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T,
”în scopul asigurării pregătirii pentru conformarea cu cerințele de export ale fișierului standard de control fiscal”, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

”Demersul se derulează în contextul angajamentului instituțional de transparentizare a deciziilor cu impact asupra modului de raportare a contribuabilului la ANAF”, precizează reprezentanții agenției.

Documentele ce pot fi descărcate și analizate de mediul de afaceri sunt:

  • SAF-T_Romania_SchemaDefinitionCodes.xlsx – descrie într-un format de organizare tabelară care este structura schemei SAF-T ce urmează a fi utilizată în  România pentru raportările fiscale SAF-T;
  • Romanian_SAF-T_Financial_Schema.xsd – descrie schema SAF-T ce urmează a fi utilizată în România pentru raportările SAF-T. Formatul de descriere este XML Schema Definition (XSD) si este utilă companiilor care dezvoltă aplicații pentru generarea automată a rapoartelor SAF-T;
  • Anexa SAF-T – Structura_D.docx – conține anexa Declarației și descrie toate regulile de validare în formatul propriu ANAF;
  • SAF-T OECD Schema version 2.0 – formatul standard OECD.

Setul de documente, publicat pe portalul ANAF, este unul tehnic, iar formatul de expunere a informațiilor la nivelul documentelor elaborate a urmat linia prevazută de standardul OECD 2.0., datorită faptului că acesta se adresează, în acestă etapă, dezvoltatorilor de sisteme informatice.


În etapa următoare, ANAF va organiza reuniuni online pentru o mai bună diseminare a informațiilor legate de stadiul de dezvoltare a SAF-T.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, în calitate de Beneficiar, implementează cu sprijinul Ministerului Finanțelor proiectul intitulat „Consolidarea capacității Agenției Naționale de Administrare Fiscală de a susține inițiativele de modernizare” – cod SIPOCA 604, ce presupune implementarea unui fișier standard internațional de audit pentru toți contribuabilii (SAF-T).

”SAF-T reprezintă un pas important în procesul de transformare digitală, ce va contribui împreună cu celelalte inițiative de digitalizare ale ANAF la o reducere semnificativă a decalajului fiscal la TVA. Ne bazăm pe deschiderea și colaborarea mediului de afaceri pentru implementarea cu succes a acestui proiect precum și a celorlalte inițiative de digitalizare ale ANAF”, transmit reprezentanții Fiscului.


Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: