Berlinul are în vedere înăsprirea măsurilor împotriva „imigranţilor sărăciei”, în special români şi bulgari, acestea urmând să includă expulzarea şi interdicţia de călătorie, relatează Der Spiegel.
Ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich (foto) a declarat după reuniunea de săptămâna trecută de la Luxemburg, cu omologii europeni, că Germania va lua măsuri pentru a împiedica imigranţii săraci din România şi Bulgaria să intre în ţară sub pretexte false pentru a obţine beneficii sociale.
Friedrich, membru al partidului conservator Uniunea Creştin Socială (CSU), a declarat că vrea să „alinieze problema la iniţiativele legislative naţionale curente” şi să le transmită acestor nou-veniţi următorul mesaj: „Dacă munciţi aici ilegal – indiferent cum – vă rugăm să vă întoarceţi de unde aţi venit!”.
Problema a fost ridicată în urma plângerilor comunităţilor germane care invocă o creştere a numărului de persoane care ajung din România şi Bulgaria cu ajutorul grupărilor organizate, prin obţinerea unei autorizaţii de afaceri şi îşi depun apoi dosarele pentru ajutoare sociale după câteva luni, pretinzând că afacerea nu a avut succes.
Friedrich susţine că cei care vor fi găsiţi vinovaţi de fraudarea serviciilor sociale, vor fi expulzaţi din ţară, în pofida dreptului lor de a munci şi de a călători în statele membre UE ca cetăţeni europeni. În plus, li se va interzice accesul în Germania pentru o anumită perioadă de timp.
Există totuşi o controversă între Berlin şi Comisia Europeană pe tema creşterii numărului de astfel de cazuri. În decembrie 2012, doar 9,6% dintre românii şi bulgarii din Germania erau înregistraţi ca şomeri, o proporţie substanţial mai mică decât rata de şomaj în rândul străinilor, care era de 16,4%.
Declarațiile ministrului german intervin în condițiile în care Germania se pregătește pentru alegerile generale din luna septembrie, iar problema imigrației reprezintă în ultima perioada o temă de dezbatere în discursurile politicienilor de la Berlin.
Tema a fost ridicată la reuniunea de la Luxemburg și de miniștrii de interne din Marea Britanie, Olanda și Austria, care au cerut UE noi sancţiuni pentru imigranţii în privinţa cărora se dovedeşte că au abuzat de sistemul de asistenţă socială.
Bruxellesul a apărat însă ferm dreptul la liberă circulaţie și a respins solicitările celor patru state, afirmând că nu vor fi decise sancțiuni până când nu vor exista cifre concrete care să clarifice situaţia.