29 septembrie, 2019

Arieratele din economie s-au redus cu circa 66 miliarde de euro, în cei 20 de ani de funcţionare a sistemului naţional de compensare datorii şi creanţe ale contribuabililor, administrat de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, din subordinea Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei încă mai caută o soluție de promovare a unui act normativ prin care să se accelereze ritmul de compensare a arieratelor, prin dezvoltarea sistemului, potrivit unui comunicat al ministerului citat de Agerpres.

Un proiect de hotărâre de guvern care ar fi trebuit să declanșeze dezvoltarea sistemului a fost postat în 20 noiembrie 2018 pe pagina de internet a Ministerului, fără succes.


„Sistemul de compensare este simplu de folosit: agentul economic îl poate accesa în timp real indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea, deschide pagina WEB: http://gama.imi.ro şi printr-un simplu click, selectează operaţiunea dorită şi beneficiază astfel de toate serviciile şi informaţiile oferite”, spune comunicatul citat.

Sistemul naţional de compensare datorii şi creanţe este un sistem de interes public, unicul sistem nonmonetar din România. Acesta asigură forma unitară a întregului proces de compensare şi este utilizat de toţi agenţii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate şi locul unde îşi desfăşoară activitatea.

Ministerul Economiei mai spune că sistemul permite transmiterea tuturor informaţiilor necesare realizării operaţiunilor de compensare, consultarea bazei de date privind facturile încărcate şi confirmate de parteneri şi verificarea informaţiilor privind compensările realizate.

Sistemul de compensare datorii şi creanţe gestionează circuite de compensare mari cu peste 3 agenţi economici în componenţă şi reuneşte persoanele juridicele cu capital de stat cu persoanele juridice de drept privat.


„Forma de plată nonmonetară pe baza ordinelor de compensare protejează agentul economic de riscul de a intra în incapacitate de plată sau de a înregistra întârzieri la plata datoriilor”, mai spune sursa citată.

Ministerul Economiei nu precizeeză la cât se ridică totalul arieratelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: