Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la ceremonia de învestire a noului Guvern, că el şi fostul premier Emil Boc ştiau demult că Mihai-Răzvan Ungureanu va fi primul-ministru şi a subliniat că a sosit vremea ca tânăra generaţie de oameni politici să vină la conducere.
”Numele viitorului prim-ministru fusese de multă vreme discutat şi cunoscut atât de mine, cât şi de fostul prim-ministru al Guvernului României, Emil Boc. Deci cei care s-au arătat surprinşi nu au avut decât să fie surprinşi. A fost pentru noi o opţiune legată de moment: când putem să ne asumăm acest eveniment, nu dacă trebuie să ni-l asumăm”, a spus Băsescu.
El i-a mulţumit lui Boc pentru faptul că preşedintele PDL a impus în noul guvern miniştri tineri, care la Revoluţia din 1989 avea vârste între 11 şi 21 de ani.
”În primul rând sunt doi prim-miniştri, unul care pleacă, altul care vine şi care fac parte din aceeaşi generaţie, generaţia celor cu vârstă de 40 de ani şi puţin. Aş vrea să-i mulţumesc încă o dată celui care pleacă, pentru faptul că în echipa premierului care vine se află numai miniştri care la revoluţie aveau între 11 ani şi 21 de ani. Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică.
Este un moment care nu va putea să nu fie luat în seamă nici de celelalte partide, nici de Parlament şi – de ce nu? – nici de populaţie. Aveţi însă, domnule prim-ministru Ungureanu, şi voi, tinerii miniştri de la PDL, o misiune extraordinară şi anume aceea de a confirma. Eu consider că a venit timpul generaţiei voastre şi vreau să subliniez astăzi, la învestitură, că cel mai important lucru pentru România este ca voi, cei tineri, să reuşiţi”, a mai afirmat Traian Băsescu.
În context, Traian Băsescu a cerut politicienilor vechi să predea ştafeta tinerilor.
”Aştept ca cei din generaţia mea de oameni politici şi chiar pe acei din generaţii mai vechi decât mine ca oameni politici să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta generaţiei care, la revoluţie, încă nu era majoră sau abia trecuse de majorat. Este timpul lor şi numai ei pot credibiliza consistent România”, a mai afirmat liderul de la Cotroceni.
Aşteptările lui Băsescu de la Guvernul Ungureanu
Şeful statului a lăudat fostul guvern Boc pentru măsurile de austeritate, dar a spus că aşteaptă de la Cabinetul Ungureanu ceea ce nu a făcut fostul Executiv:
- Transparenţă. ”Ce aştept mai mult de la Guvernul Ungureanu decât de la Guvernul Boc? Aştept mai multă rigoare, nu numai în acţiune, dar şi în comunicare. Aştept mai multă transparenţă, aştept ca pe site-urile ministerelor să apară prompt fiecare leu cheltuit în fiecare zi”
- Restabilirea nivelului de trai. ”Aştept ca acest guvern să continue partea vitală care vizează consolidarea situaţiei economice şi financiare a României şi, în acelaşi timp, mă aştept ca, după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările noastre şi ale populaţiei, să începem un proces de restabilire a nivelului de trai al populaţiei. Dar, repet, dacă economia ne va permite acest lucru. România nu trebuie să mai împrumute bani pentru a da salarii. Nu trebuie să mai împrumute bani pentru a asigura asistenţa socială. Rămânem, într-adevăr, cu un deficit structural major pe fondul de pensii şi pentru asta vom împrumuta bani. 3,6 miliarde de euro nu reprezintă pentru România un deficit mic, dar va trebui să-l acoperim şi din veniturile bugetului, şi din împrumuturi”
- Legea sănătăţii. ”Aştept de la noul Cabinet noua Lege a sănătăţii”.
- Regionalizarea. ”Aştept de la noul Cabinet iniţierea discuţiilor şi cu opoziţia pentru a se conveni asupra unei Legi a reorganizării administrative a României. Şi aici fac referire la instituţiile din ziua revoluţiei, din decembrie 89, şi pe care le găsim şi astăzi intacte şi în teritoriu, ca şi în multe din instituţiile centrale, ceea ce este una din explicaţiile de fond ale lipsei de competitivitate a instituţiilor statului, ale lipsei de eficienţă a instituţiilor statului, pentru că nu poţi să funcţionezi cu instituţiile unui stat comunist într-un sistem care este deschis pieţei, un sistem capitalist.
- Imperative. ”Mi se pare un imperativ ca atât Legea sănătăţii, cât şi Legea reorganizării administrative să fie în atenţia dumnevoastră, în aşa fel încât pentru următorul ciclu electoral, cel din 2016, să se poată face partea de tranziţie, care nu va fi uşoară – va dura doi, trei, chiar patru ani – către o nouă reorganizare administrativă”.
- Reducerea numărului de parlamentari. ”Este un lucru pe care toţi politicienii care vorbesc în numele poporului îl pot face, pentru a proba că au un minim respect pentru poporul în numele căruia au pretenţia că vorbesc, pentru poporul pe care îl cheamă la urne ca să spună adevărul politic, iar acest lucru se referă la votul poporului din noiembrie 2009, într-un referendum în care 83% din români au votat pentru Parlament unicameral şi pentru 300 de parlamentari şi nu pot să nu observ demagogia dacă, pe de o parte, ne facem că uităm de un vot deja dat de popor, iar pe de altă parte chemăm poporul la urne ca să facă dreptate între oameni politici incapabili să dialogheze între ei”.