4 decembrie, 2011

Uniunea Europeană începe o săptămână de negocieri intense, desfăşurate sub presiunea tot mai puternică a pieţelor, în speranţa că la summitul din 8-9 decembrie va putea fi adoptat un plan de rezolvare a crizei care afectează de doi ani Europa.

Dar rezultatul este departe de a fi sigur, între ţările membre ale zonei euro rămânând încă multe divergenţe, în puncte esenţiale.

Săptămâna aceasta, sunt în joc viitorul stabil al euro, refacerea economică a Europei şi revenirea economică”, a declarat pentru Reuters comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, afirmând că, pentru aceasta, este nevoie de „un pachet de măsuri convingător la summitul Consiliului European”.


Germania şi Franţa, care vor prezenta luni un pachet de măsuri pentru consolidarea guvernanţei economice în zona euro, speră ca până vineri seară UE să fi făcut deja un pas în direcşia uniunii fiscale şi să accepte ideea modificării tratatelor pentru a include măsuri coercitive pentru încălcarea disciplinei financiare.

Tot săptămâna viitoare, Banca Centrală Europeană va anunţa o decizie privind rata dobânzilor, pentru a contracara o posibilă recesiune, dar şi măsuri pentru asigurarea finanţării pe termen lung pentru băncile europene.

Iar guvernele italian, elen şi spaniol vor trebui să-şi demonstreze angajamentul ferm pentru aplicarea de măsuri de austeritate dure şi a unor reforme economice structurale, care să asigure reducerea deficitelor şi recâştigarea încrederii investitorilor.

În Italia, premierul Mario Monti va prezenta luni un nou pachet de măsuri de austeritate şi reforme economice, în timp ce guvernul irlandez, care a apelat deja la ajutor extern, va anunţa un buget drastic pentru 2012. Iar marţi Parlamentul grec urmează să aprobe bugetul de austeritate pentru 2012, condiţie pentru acordarea celui de-al doilea pachet de asistenţă, aflat încă în curs de negociere cu creditori privaţi, guverne din zona euro şi FMI.


Şi tot în cursul săptămânii care urmează va veni în Europa şi secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, care va face escale la Frankfurt, Berlin, Paris, Marsilia şi Milano.

Cancelarul german, Angela Merkel, merge luni la Paris, pentru a discuta despre propunerile franco-germane privind guvernanţa economică, dar cele două ţări încă mai au divergenţe importante despre felul în care ar trebui controlate bugetele naţionale şi modalităţile de sancţionare a ţărilor care nu respectă reglementările europene.

Marea Britanie, Irlanda şi Olanda se opun modificării tratatelor, iar unul dintre motive este legat de politica internă şi de dificultăţile pe care le-ar întâmpina în cazul în care ar fi nevoite să convoace referendumuri pe această temă.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: