Ministerul Energiei va desemna în curând compania de stat care se va ocupa împreună cu Rompetrol de înfiinţarea fondului de investiţii în valoare de un miliard de dolari, prevăzut în Memorandumul semnat de Guvernul Victor Ponta cu KazMunayGas.
Anunțul a fost făcut marți de Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei, la o conferinţă pe teme energetice.
”Din informaţiile pe care le deţin, în perioada următoare Ministerul Energiei va desemna compania care va proceda la înfiinţarea fondului de investiţii”, a spus Aristotel Jude.
Azamat Zhangulov, vicepreşedinte al KMG International (fosta Rompetrol Group) a amintit că acordul dintre cele două părți respiră la sfârșitul acestui an.
Surse din Ministerul Energiei au declarat pentru Agerpres că decizia ar putea fi luată luna aceasta, compania desemnată urmând să fie, cel mai probabil, fi Societatea de Administrare a Participaţiilor in Energie (SAPE).
În plin scandal provocat de sechestrul pus în Dosarul Rompetrol 2, Azamat Zhangulov declara că Rompetrol aşteaptă acordul statului pentru înfiinţareafondului de investiţii: ”Încă nu înţelegem de ce Guvernul nu şi-a dat acordul pentru fondul de investiţii. Pur şi simplu nu putem înţelege. Dacă am fi semnat cu Guvernul român actele pentru înfiinţarea fondului în 2014, ar fi câştigat venituri din investiţii de câteva sute de milioane de dolari. Dacă cu un milion creezi 20 locuri de muncă, la o estimare grosieră, 200 de milioane de dolari ar fi creat 4.000 de joburi. Nu este întotdeauna la fel, cifrele pot varia, dar crearea de noi locuri de muncă este principalul beneficiu al acestor investiţii. Orice dolar pe care îl investim în economie aduce multiple beneficii”, spunea vicepreședintele KMG International.
Ancheta datează de la începutul anului 2006 și are ca obiect investigarea privatizării frauduloase a Rompetrol. Dosarul a fost disjuns din cel în care a fost cercetat și Dinu Patriciu, care a decedat înainte de verdictul final.
Prejudiciul în dosar, comunicat luni de către DIICOT, se ridică la aproape 700 de milioane de euro.
Fondul de 1 miliard de dolari
Suma de 1 miliard dolari USD este menționată în subcapitolul 2.3 al Memorandumului aprobat în 2014 prin HG: „Durata investiţională: până la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimează investiţii de aproximativ 1 miliard, în funcţie de condiţiile pieţei.”
Cât despre tipul de proiecte care ar putea face obiectul investiţiilor kazahe, în Memorandul scrie: „Selecţia se va realiza de către TRG, în baza unor considerente economice solide, în conformitate cu politicile TRG în materie de investiţii.”
Adică:
- Rompetrol Group va alimenta Fondul de investiţii cu maximum 150 milioane dolari, numai dacă vor exista proiecte
- Statul român nu poate impune realizarea vreunui proiect
Istoria unei afaceri din care statul a pierdut constant
1998- FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.
2003- Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.
2007- Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.
2010- Rompetrol majorează capitalul, apoi converteşte datoria rămasă într-un pachet de 44,6% din acţiuni, statul pierzând în acest fel pachetul majoritar. ANAF dă în jdecată Rompetrol, reclamând recuperarea unei datori de 570,3 milioane euro.
2013- Ministerul Economiei semnează un Memorandum de înţelegere cu KazMunaiGaz. În esenţă, statului român vinde pentru 200 milioane dolari pachetul minoritar de acţiuni deţinut la Rompetrol Rafinare.