cursdeguvernare

miercuri

25 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Opinia lui Siegfried Mureșan despre portofoliul României: ”Un eșec”. Ce au obținut celelalte state est-europene

17 septembrie, 2024

„Portofoliul obținut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conținut, are zero competențe concrete și este opusul a ceea ce a promis că va obține”, a scris marți pe Facebook Siegfried Mureșan, membru al PNL și vicepreședinte PPE.

(Citește și: ”Comisarul României în noua Comisie Europeană: Portofoliul ”Oameni, Competențe, Pregătire” și poziția de vicepreședinte executiv pentru Roxana Mînzatu”)

Mureșan a făcut această afirmație imediat după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat componența echipei sale și portofoliile alocate, Roxana Mînzatu primind portofoliul „OIameni, Competențe, Pregătire”, dar și un rol de vicepreședinte executiv.

Postarea de pe Facebook a lui Siegfried Mureșan:


”Portofoliul obținut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conținut, are zero competențe concrete și este opusul a ceea ce a promis că va obține

La începutul verii, prim-ministrul Marcel Ciolacu spunea că România are șanse reale să obțină portofoliul de comisar european pentru Economie – deținut în prezent de fostul prim-ministru al Italiei, Paolo Gentiloni – și și-a asumat public obiectivul de a obține postul respectiv.

La acel moment, eu am declarat că țara noastră are șanse minime să obțină portofoliul pentru Economie deoarece suntem în procedură de deficit excesiv din anul 2017, din timpul guvernării PSD, iar Guvernul Ciolacu crește deficitul, în loc să-l scadă. Ca atare, UE nu va lăsa lupul de pază la oi când e vorba de comisariatul pentru Economie, cu responsabilități pe disciplină fiscală.

Vedem acum că Marcel Ciolacu a obținut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, așa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuții clare și prin care nu va coordona direcțiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România. Coeziunea, agricultura, investițiile, industria – domeniile cele mai importante pentru țara noastră, prin care sunt alocate fonduri europene direct României, vor fi coordonate de alți comisari.


De aceea, portofoliul obținut de Marcel Ciolacu nu este o victorie, ci este un eșec. România nu avea nevoie de un comisar cu o funcție onorifică, ci de un comisar care poate influența deciziile pe domeniile care contează cel mai mult pentru România.”

Cum s-au descurcat celelalte state esteuropene

Noile portofolii – Apărare și Mediterana – au fost reprtizate Lituaniei, respectiv Croației.

De altfel, Europa Centrală și de Est este foarte bine ”așezată” în noua structură:

Polonia preia Bugetul și Antifrauda, Bulgaria preia cercetarea și strat-up-urile, Estonia a preluat Politica Externă, Letonia preia Economia.

Notă discordantă face România, cu un portofoliu cu titlu important, dar fără prea mari competențe, domeniile alocate fiind în general obiect al deciziilor naționale, nu al UE.

De remarcat portofoliul alocat Ungariei- Sănătate și bunăstarea animalelor, Budapesta plătind acum constantele poziționări antieuropene ale premierului Viktor Orban.

(Citiți și: ”Structura noii Comisii Europene – comisarii și portofoliile”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: