Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

21 ianuarie, 2014

Inflația anuală consemnată în România pentru 2013 după metodologia unică europeană a fost de 1,3%, sub valoarea de 1,55% anunțată conform metodologiei naționale de calcul.

Ea s-a situat, însă, peste mediile stabilite pentru ansamblul UE (1%) și pentru Zona Euro (0,8%) deși ajustarea de la un an la altul a fost mult mai puternică (-3,3% la noi față de -1,3% media UE și -1,4% media zonei euro).

Potrivit datelor comunicate de Eurostat (care nu au inclus Irlanda din cauza valorilor indisponibile pentru moment), România a coborât de pe locul doi în clasamentul european al inflașiei anuale (pe care îl ocupa la finele anului 2012, după Ungaria) până pe locul opt, în urma unor state precum Marea Britanie (2%), Finlanda (1,9%), Olanda sau Austria (fiecare cu câte 1,4%).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Observații


De remarcat, în contextul reducerii generale a inflației la nivelul statelor membre UE, că au existat trei state în care reducerea creșterii prețurilor a fost și mai puternică decât în România. Aceste state au fost vecinele Ungaria (-4,5%) și Bulgaria (-3,7%) și noua venită Croația (-3,9%). Fapt semnificativ, cele mai mici ajustări s-au înregistrat în Suedia (-0,6%) și Germania (-0,8%).

Singura țară din UE care a înregistrat o inflație medie anuală negativă a fost Grecia (-0,9%), ca urmare a crizei profunde pe care o traversează economia acestei țări. În rest acest indicator utilizat pentru unul dintre criteriile de la Maastricht ( va trebui să avem un plus de 1,5% față de media celor mai performante trei țări din Eurozonă) nu spune foarte multe. Valoarea sub o jumătate de procent au fost consemnate de Cipru, Portugalia și Bulgaria dar și de Suedia sau Danemarca. Letonia, țara care a intrat de la 1 ianuarie în Zona Euro s-a situat exact la 0%.

O altă observație privește reducerea mult mai puțin importantă înregistrată de România în ceea ce privește inflația medie anuală, de la 3,4% în 2012 la doar 3,2% în 2013. Este și motivul pentru care am rămas pe primul loc, alături de Estonia, la acest indicator ce reflectă mai bine evoluția procesului de dezinflație decât poza punctuală de final de an.

De aceea, stabilitatea prețurilor trebuie consolidată pe parcursul acestui an, cu o inflația medie anuală cât mai aproape de inflația anuală și de cota reper de 2,5% fixată pe termen mediu de BNR.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: