OUG 114 va arăta cu totul diferit în 2020, crede Dragoș Roșca, președintele asociației Romanian Business Leaders (RBL), bazându-se pe faptul că multe decizii economice cu efect negativ au ajuns să fie abolite odată ce statul a înțeles impactul acestora.
Principala problemă este una legată de timp: cu cât ordonanța va rămâne în forma actuală, cu atât pierderile pentru mediul privat și pentru mediul economic de stat vor fi mai mari.
”Taxa pe stâlp – abolită după un an, supraacciza – abolită după aproximativ un an, split TVA – abolită după un an și jumătate, codul de TVA – abolit după doi ani. O decizie economic proastă nu poate să aibă perpetuitate. Ea la un moment dat blochează. Își va bloca propria administrație, își va bloca propriile companii, pentru că și statul are companii. Părerea mea este că nu are cum să rămână. Nu cred că va exista în forma asta. Cu cât stă mai puțin în forma asta, cu atât creează mai puține daune, nu doar mediului privat, ci și mediului economic de stat”, a declarat Dragoș Roșca, marți, în cadrul unei conferințe RBL.
El a precizat că mediul de afaceri s-a obișnuit în ultimii ani cu decizii luate fără consultare și cu ”rezultate extrem de grave” asupra sectorului privat.
”Din păcate, vorbim despre managementul crizelor ca urmare a unor decizii guvernamentale. Din păcate, cu o anumită periodicitate astfel de situații le tot întâlnim în ultimii doi, trei ani. Multe dintre astfel de măsuri sunt rezultatul unei lipse de dialog deschis între membri Guvernul și societate, fie că vorbim de patronate, fie că vorbim de sindicate, fie că vorbim de societatea civilă”, a spus Dragoș Roșca.