cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Risc de inundații / 6.014 persoane din 28 de localităţi, evacuate – majoritatea din județul Galaţi

30 septembrie, 2024

Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate, majoritatea din judeţul Galaţi, ca urmare a vremii nefavorabile, conform unui bilanț prezentat luni de IGSU. Din cauza ploilor abundente și vântului au fost necesare intervenţii în 116 localităţi din 29 judeţe, conform comunicatului.

Un număr 14 autovehicule şi 2 imobile au fost avariate de copacii căzuţi, iar 11 persoane au rămas blocate pe un drum forestier din Covasna.

Circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite.


”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localităţi din 29 judeţe (Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Bărila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Iilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, vrancea şi municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curţi, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituţie publică, 1 depozit operator economic şi 12 străzi, cât şi pentru degajarea a 79 copaci şi 5 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule şi 2 imobile”, transmite IGSU.

Aproape 6.000 de persoane din județul Galați, relocate

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localităţi din judeţele Argeş, Braşov, Galaţi şi Vaslui. Majoritatea provin din judeţul Galaţi, unde 5.937 de persoane au fost relocate.

De asemenea, în judeţul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Braşov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeş (localitatea Lereşti) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

În judeţul Covasna, pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane – 8 adulţi şi 3 copii, care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.


Totodată, circulaţia maritimă şi fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa şi la Bara Sulina, în judeţul Tulcea, sunt oprite din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

”La acest moment, situaţia la nivel naţional este sub control şi nu sunt raportate situaţii deosebite. Cu toate acestea, avertizările meteorologice rămân în vigoare şi în cursul zilei de azi”, precizează IGSU, care face mai multe recomandări. 

Reprezentanţii IGSU sfătuiesc cetăţenii ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri,  să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

”În cazul vântului puternic, evitaţi trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate. Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum”, recomandă IGSU.

Cod galben de ploi și intensificări ale vântului

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului valabilă de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră.

În intervalul menţionat, în Moldova, Dobrogea, estul Munteniei vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.

Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, vor mai fi pe parcursul zilei şi în vestul şi sudvestul ţării.

Un alt Cod galben, valabil în acelaşi interval, vizează ninsori şi intensificări ale vântului, la altitudini în general de peste 1.700 de metri, în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Aici, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

Aceste două atenţionări vizează judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi în unele zone ale judeţelor Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita şi Bistriţa-Năsăud.

În intervalul menţionat, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei şi estul Munteniei, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h. Sunt vizate judeţele Vaslui, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa şi, parţial, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Bacău.

În Bucureşti, de luni, de la ora 10.00, până marţi, la ora 9.00, vremea va fi închisă şi rece. Pe parcursul zilei temporar va ploua slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade. Vântul va sufla slab şi moderat.

De marţi dimineaţă până miercuri, la ora 10.00, valorile termice vor creşte faţă de ziua precedentă. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade, iar cea minimă de 7…9 grade, uşor mai coborâtă în zona preorăşenească. Cerul va fi variabil, cu înnorări în primele ore ale intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat.

În Buzău, deținătorii de case construite fără autorizație trebuie să le dărâme sau să-și asume riscul de inundații

Pentru județul Buzău, meteorologii au anunțat că mai multe localităţi figurează în zone cu risc ridicat de inundaţii, proprietarii care deţin locuinţe de-a lungul cursurilor de apă au fost informaţi anterior, în urma unei acţiuni organizate în parteneriat cu reprezentanţi ai primăriilor, despre riscurile la care se expun. Persoanele care deţin obiective în zone inundabile au declarat pe proprie răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţii din revărsări ale cursurilor de apă, spun reprezentanții instituției.

Comisia de verificare a dispus următoarele măsuri: autoritatea publică locală va identifica proprietarii obiectivelor amplasate în zonele inundabile ale cursurilor de apă care străbat teritoriul administrativ al localităţii, va verifica dacă acestea deţin autorizaţii de construire şi va aduce la cunoştinţa acestora prevederile Art. 49 alin. 4 din Legea Apelor nr. 107/1996 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv le va solicita demolarea construcţiilor sau declararea pe propria răspundere că deţinătorii îşi asumă riscurile în caz de inundaţii.

În urma acestor acţiuni de verificare, nu au fost aplicate sancţiuni, precizează ABA

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: