fbpx

Eurobarometru / Românii – cei mai favorabili adoptării euro

Cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene arată că românii sunt cei mai favorabili adoptării euro dintre toate națiunile rămase deocamdată în afara...Citeste mai departe »

România în contextul UE – deficit, datorie publică și repartizarea cheltuielilor

Date complete pe 2013 – pentru a putea evalua cum se gestionează România în comparație cu alte state din UE : deficitul public...Citeste mai departe »

Inflația anuală – stabilizată spre limita de jos a intervalului țintit de BNR

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna octombrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă...Citeste mai departe »

Estimarea de inflație – scădere rapidă spre încadrarea în Maastricht și stabilizare. Motive și efecte

Pe parcursul acestui an, estimările prvind inflația pe 2014 și 2015 au coborât rapid, ajungând în prezent la 1,5% pentru anul în curs...Citeste mai departe »

BNR: Subsidiarele din România ale băncilor testate de BCE au capitalizare suficientă

Subsidiarele din România ale băncilor europene care au fost supuse testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în colaborare cu Autoritatea...Citeste mai departe »

Documente / 25 de bănci au picat testele de stres ale BCE și EBA. Rezultatele complete ale evaluărilor. Capitalizare, termene, soluții.

25 de bănci din euroland, dintre care 5 care activează şi în România, nu au reuşit să treacă testul de stres al Băncii...Citeste mai departe »

Aproape 80% dintre polonezi nu susţin adoptarea monedei euro

Mai mult de 76% dintre polonezi se opun adoptării monedei euro, o arată un sondaj făcut public marţi. Preşedintele Bronislaw Komorowski crede că...Citeste mai departe »

Statele zonei euro şi-au trimis bugetele la analiza Comisiei Europene. Planuri și fricțiuni cu Italia și Franța

Comisia Europeană începe de miercuri analiza oficială a bugetelor statelor din zona euro. 15 octombrie a fost data limită până la care statele...Citeste mai departe »

BCE lansează programul de credite ieftine adresat băncilor europene

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe, joi, să acorde credite ieftine băncilor din zona euro. Potrivit Financial Times, programul de împrumuturi prin care...Citeste mai departe »

Pe fondul scăderii prețurilor, avem diferențe mari între inflația de uz intern și cea de uz extern. Cum facem ?

Dacă raportarea se face pentru ultimele 12 luni, respectiv față de august 2013, valorile IPC și IAPC diferă din nou destul de mult....Citeste mai departe »

Mugur Isărescu cere o lege pentru ca aderarea la euro să fie ferită de politicile electorale

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la euro, dar ţinta convenită politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui...Citeste mai departe »

Titlurile de stat – variantă de plasament în perspectiva trecerii la euro

Randamentele plasamentelor pe termen mediu și lung (de la cinci ani în sus) în titluri de stat au ajuns la circa 4% –...Citeste mai departe »

Eurostat: Datoria guvernamentală raportată la PIB- România şi celelalte state din UE

România a înregistrat în primul trimestru din 2014 o datorie guvernamentală de 39,1% din PIB, a cincea cea mai scăzută procentual din UE....Citeste mai departe »

Aderarea la euro/ Mugur Isărescu: “Criteriile nominale nu pot fi atinse fără stabilitatea financiară şi competitivitate ridicată”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că la nivel politic există consens că aderarea României la euro ar putea avea loc în...Citeste mai departe »

Studiu Erste: Anul 2019, avansat de guvern pentru adoptarea euro – ”foarte ambiţios”, mai realist un termen după 2021

Obiectivul României de a adera la zona euro în 2019 este “foarte ambiţios”, însă o dată realistă ar fi după 2021, potrivit experţilor...Citeste mai departe »

Data țintă de adoptare a euro stabilită de guvern: 1 ianuarie 2019. Reacţia Guvernatorului BNR

Obiectivul de adoptarea monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic...Citeste mai departe »

Aderarea la Eurozonă, în viziunile lui Daniel Dăianu și Valentin Lazea: ”Cât mai repede” vs. ”Cifrele arată că peste vreo 10 ani”

România ar trebui să grăbească procesul de aderare la euro și, împreună cu Bulgaria să adere cât mai rapid la spațiul Schengen având...Citeste mai departe »

Inflația din România – între mit și realitate: Prețurile românești în contextul statelor UE

Inflația anuală consemnată în România pentru 2013 după metodologia unică europeană a fost de 1,3%, sub valoarea de 1,55% anunțată conform metodologiei naționale...Citeste mai departe »

Mugur Isărescu: PIB-ul pe locuitor ne ține departe de aderarea la euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a...Citeste mai departe »

Economistul-şef Raiffeisen: România are nevoie de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro potrivit convergenţei reale

România are nevoie de o perioadă de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergenţei reale, însă din punct de...Citeste mai departe »

Inflația anuală – stabilizată spre limita de jos a intervalului țintit de BNR

de Marin Pana 11.11.2014

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna octombrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă luăm în considerare indicele prețurilor de consum calculat după metodologia națională (IPC) și 0,23% atunci când se face trimitere la indicele prețurilor de consum calculat după metodologia armonizată la nivel european (IAPC), care asigură comparabilitatea între țări.

Datorită efectului de bază favorabil, inflația anuală a scăzut față de luna anterioară, de la 1,54% la 1,44% în termeni de IPC. De reținut, însă, inflația anuală potrivit clasificării IAPC a fost sensibil mai mare, respectiv 1,75%, Cu alte cuvinte, în expresie europeană am rămas în apropierea plafonului de 2%, vehiculat ca valoare teoretic optimă.

Dacă se urmărește fenomenul în timp, pe parcursul celor ultimelor 12 luni prin intermediul valorilor medii ale inflației anuale, diferența dintre IPC și IAPC a fost de două zecimi de punct procentual, de la 1,2% la 1,4%. Acesta din urmă este indicatorul urmărit pentru încadrarea în criteriile de la Maastricht (un plus de cel mult 1,5% față de cele trei state membre cu cele mai bune performanțe în materie de stabilitatea prețurilor, excluse fiind cele aflate în situații speciale – pentru moment Portugalia, Slovacia, Spania) iar criteriul este îndeplinit.

La nivelul produselor și grupelor de produse, prin prisma evoluțiilor de la începutul acestui an, ar fi de reținut stabilitatea prețurilor la marea majoritate a pozițiior urmărite de INS în cadrul coșului de consum. Excepții notabile sunt citricele și alte fructe meridionale (+14,64%) și combustibilii (+2,86%), deși cursul de schimb a fost relativ constant. În schimb, ne-a ajutat scăderea prețurilor la cartofi (-35,59%) și zahăr (-16,49%).

Destul de ciudată evoluția prețurilor la legume și conserve de legume, categorie la care s-a consemnat o creștere cu 5,25% a prețurilor exact în perioada de recoltare. De altfel, numai de aici a rezultat o influență pe IPC aproape egală cu întreaga inflație lunară ( 0,18% față de 0,19%). Dacă fructele s-au ieftinit în octombrie cu 1,44%, ultima componentă a trio-ului prețurilor volatile, ouăle, s-a scumpit cu 7,52%.

Combustibilii s-au ieftinit cu 1,15% sub influența scăderii prețului petrolului pe plan internațional. Valoarea de inflație CORE 2, respectiv creșterea prețurilor aflată sub influența politicii monetare a fost în octombrie 2014 de 0,14% în raport cu luna anterioară ( ceea ce corespunde cu o valoare anualizată de 1,7%).

CLICK pentru mărire

Inflația anuală se va duce spre valori ceva mai mari, dar rezonabile

După reducerea rapidă a inflației din prima parte a anului, s-a produs procesul de stabilizare a valorilor medii al acestui indicator. Urmează încă două luni în care valorile lunare din anul anterior la care se raportează performanța curentă vor fi relativ ușor de reeditat, inflația anuală urmând să se păstrezeîn jurul nivelului de 1,5% prognozat de BNR, la limita de jos a țintei de 2,5% plus/minus 1% stabilită pentru anul în curs.

CLICK pentru mărire

Una peste alte, după primele zece luni din acest an, creșterea generală a prețurilor a fost de numai 1,12%. Ceea ce lasă, pentru următoarele două luni, un spațiu destul de confortabil, situat undeva la o medie de 0,2% pentru creșterea lunară a prețurilor până la estimarea de 1,5%, anunțată recent de BNR referitor la finalul acestui an.

În ultima parte a lui 2014, va trebui să fim atenți la procesul de stabilizare a inflației spre o valoare dezirabilă și apropiată de fundamentele reale ale economiei. Cu ochii pe productivitatea muncii, aflată în pierdere de viteză, ar trebui să ajustăm pe măsură politica de venituri și, în pofida unui mic plus conjunctural, să dovedim prudență în politica fiscală.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 11.11.2014

Lăsați un comentariu