>, înţelegere între guverne sau între uniuni de producători/consumatori, având drept obiectiv general prevenirea fluctuaţiilor exagerate pe pieţele produselor ce fac obiectul acordului, precum şi sta- bilizarea preţurilor, mai ales la produsele de bază. De-a lungul deceniilor, au fost negociate şi adoptate circa 50 de asemenea acorduri pe produse, cum sunt: cositor, zahăr, grâu, cacao, cafea, ceai, ulei de măsline, cauciuc natural, iută, carne de bovină, lactate etc. A.i. pe p. a apărut pe fondul preocupărilor ţărilor producătoare, îndeosebi ale ţărilor rămase în urmă economic, de a-şi stabiliza sau chiar spori veniturile din exportul produselor lor, îndeosebi al celor de bază. Problema reglementării comerţului cu produse de bază a făcut obiectul negocierii Programului Integrat pentru Produse de Bază, negociere ce s-a desfăşurat în cadrul U.N.C.T.A.D. Nici un a.i. pe p. nu a reuşit să-şi atingă, în totalitate şi pe termen lung, scopurile. În prezent, o semnificaţie relativ notabilă au asemenea acorduri, cum sunt: cele care au în vedere stabilizarea preţurilor (cacao, cafea, cauciuc natural); cele care susţin creşterea producţiei şi a con- sumului (ulei de măsline, iută şi produse de iută); acordul prin care s-a constituit un cadru consultativ în ceea ce priveşte comerţul cu grâu etc.