extensia live a redacției
curs de guvernare

Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19

marți, 20 octombrie 2020,
orele -

IMM-urile se numără printre cele mai expuse entități în fața crizei economice provocate de pandemia Covid-19, iar măsurile gândite la nivelul Uniunii Europene ar putea fi colacul de salvare pentru multe din acestea.

România a pregătit un pachet de ajutor, atât prin sistemul de amânare a plății obligațiilor fiscale, cât și prin fondurile europene realocate. Astfel că se poate trece la acțiune și la întrebările ei: Cum pot fi accesate simplu fondurile pentru IMM-uri? Cum pot fi ele folosite în mod eficient, astfel încât să poată fi salvate atât activitățile economice cât și locurile de muncă? Care sunt domeniile în care acești bani pot produce efectele așteptate? Care e mecanismul – de accesare, de garantare, de folosire a acestor bani și care sunt responsabilitățile companiilor care primesc acești bani?

Oficiali din guvern, experți, consultanți pe proiecte cu fonduri europene, reprezentanți ai instituțiilor implicate în acest mecanism au prezentat la Conferința CursDeGuvernare acest proiect de un miliard de euro, din care 550 de milioane sunt deja aprobați de Comisia Europeană. Vă prezentăm în continuare video-intervențiile:

2. Liviu ROGOJINARU, secretar de stat, Ministerul Economiei Marcel BOLOȘ, Ministrul fondurilor europene

1. Marcel BOLOȘ, Ministrul fondurilor europene

2. Liviu ROGOJINARU, secretar de stat, Ministerul Economiei

3. Raluca NICOLESCU, director aria IMM, Raiffeisen Bank

4. Iancu GUDA, președinte Asociația Analiștilor Financiari-Bancari din România (AAFBR)

5. Răzvan ATIM, General Manager pentru Europa de Est, UiPath

6. Dumitru NANCU, director general, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM)

7. Irina ZUGRAVU, Managing Partner, VAPRO Romania

8. Dezbatere cu reprezentanți ai IMM-uri beneficiare de finanțări:

  • Ion MIHĂICĂ, administrator, Maxstruktur SRL
  • Nicolae PETRU, director general, Geostud SRL