cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Afacerea UniCredit-Commerzbank / Christine Lagarde, BCE: Europa are nevoie de bănci mai mari pentru a concura cu rivalele din SUA și China

30 septembrie, 2024

Europa are nevoie de bănci mai mari și mai puternice, care să poată concura cu rivalele lor din SUA și China, a declarat luni președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un moment în care UniCredit din Italia ia în considerare posibilitatea de a prelua Commerzbank din Germania, transmite Reuters.

UniCredit, a doua cea mai mare bancă din Italia, face presiuni pentru o fuziune între cele două instituții financiare, după ce a achiziționat o participație la Commerzbank la începutul acestei luni. Acest demers a atras critici atât din partea băncii, cât și din partea establishmentului politic german, care dorește să păstreze Commerzbank independentă.

Lagarde a declarat că extinderea este în interesul Europei și că decizia de a continua cu astfel de fuziuni ar trebui să fie luată de jucătorii din sectorul privat.


„Fuziunile transfrontaliere – în urma cărora să apară bănci care pot concura cu alte instituții de la nivel mondial, inclusiv bănci americane și chineze – sunt, în opinia mea, de dorit”, a declarat Lagarde într-o audiere parlamentară.

Ea a adăugat că declarațiile sale nu trebuie interpretate ca o intervenție directă într-o anumită tranzacție.

Surse Reuters au precizat anterior că factorii de decizie ai BCE susțin în principiu această tranzacție și consideră că opoziția Berlinului contravine principiului integrării europene.

Vorbind în fața Comitetului pentru Afaceri Economice și Monetare al Parlamentului European, Lagarde a spus că fuziunile implică anumite riscuri, dar ar trebui să fie la latitudinea sectorului privat să decidă dacă o tranzacție are sens.


„Fuziunile transfrontaliere, dacă produc instituții mai mari, mai agile, cu o scară și o profunzime mai mare, aduc multe beneficii”, a spus Lagarde.

„Nu este lipsit de responsabilități sau riscuri potențiale, dar, bineînțeles, cei care inițiază aceste demersuri în sectorul privat trebuie să evalueze toate acestea și să determine dacă este oportun sau nu”, a adăugat ea.

Brațul de supraveghere al BCE va trebui, în cele din urmă, să aprobe planurile UniCredit de a-și crește participația la Commerzbank, iar Consiliul guvernatorilor, care stabilește politica monetară, trebuie să își dea acordul asupra oricărei fuziuni.

(Citiți și: ”Raportul Draghi: De unde poate scoate UE 800 mld. Euro anual pentru a-și finanța redresarea competitivității și setarea pe inovație a economiilor?”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: