cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Bacalaureat 2024 – Cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani – performanța reală urmează să fie analizată

8 iulie, 2024

Rata de promovare a Bacalaureatului din acest an, înainte de contestații, este cea mai mare din ultimii 15 ani – de 76,4% – conform datelor publicate luni. Întrebată dacă ponderea reflectă progrese ale sistemului sau doar un grad de dificultate mai redus comparativ cu anii precedenți, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că acest lucru urmează să fie analizat.

Până când MNEd va efectua și prezenta analiza, o radiografie a performanțelor reale a sistemului românesc de educație va fi probabil publicată de OECD, prin rezultatele ultimelor teste PISA.

Promovabilitatea cumulată este, astfel, cu 3,6% mai bună decât cea din prima sesiune din anul trecut (72,8%).

Statistica Bacalaureatului 2024

  • Au promovat 99.371 de candidați (95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare) din totalul celor 130.041 candidați prezenți la examen. 4.373 de candidaţi nu s-au prezentat, iar 103 candidaţi au fost eliminaţi. 

  • Cei mai mulţi candidaţi (18.426 – toate promoţiile) au obţinut medii situate pe segmentul 9 – 9.49.

  • Cele mai multe medii, respectiv 32,77% au medii între 8 şi 8,99.

  • Pentru promoția curentă, rata de succes este de 81,5%, în creștere cu peste 3% față de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoțiile din anii trecuți, procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%). 

  • 39 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10.

  • Pe filiere rata de promovare pentru seria curentă arată că 90,7% dintre absolvenţii filierei teoretice au promovat bacalaureatul, în timp ce doar 63.3% dintre absolvenţii filierei tehnologice şi 77,3% dintre absolvenţii filierei vocaţionale au medii peste 6. 

  • Rata de promovare din liceele teoretice din urban, promoția curentă, a fost anul acesta de 93%.

  • Promovabilitatea din urban, promoția curentă, pe toate tipurile de licee, a fost de 85,7%, similară celei înregistrate la liceele teoretice din rural – 85,1%.

  • Și anul acesta, ponderea candidaților respinși din liceele teoretice din rural în totalul elevilor din rural care au picat a fost mai mică decât cea a concurenților de la liceele teoretice din urban (în totalul elevilor din urban respinși) – 29%, față de 31,8%.

  • Cea mai mare rată de promovare în sera curentă s-a înregistrat în Cluj, Galaţi, Brăila, Bacău şi Braşov în timp ce Ilfov, Harghita, Giurgiu, Mehedinţi şi Teleorman sunt judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare din media curentă.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: