cursdeguvernare

duminică

6 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Prima grevă generală la Samsung, în cei 55 de ani de existență

8 iulie, 2024

Cel mai mare sindicat de la Samsung Electronics a inițiat luni o grevă de trei zile, amenințând că va întrerupe liniile de producție de cipuri ale companiei, dacă administrația nu este de acord cu o creștere a salariilor și cu stimulente mai mari, relatează Korean Times.

Aceasta este prima grevă din istoria de 55 de ani a gigantului tehnologic sud-coreean.

Salariaţii au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în luna martie, după ce sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor precum şi mai multă transparenţă cu privire la primele de performanţă.


Sindicatul național Samsung Electronics (NSEU) a anunțat că aproximativ 4.000 de membri de sindicat din fabricile Samsung din întreaga țară au participat la un miting la campusul Hwaseong al companiei din provincia Gyeonggi.

Conform propriului sondaj, sindicatul a raportat că un total de 6.540 de membri și-au exprimat intenția de a participa la grevă. Sindicatul a avertizat că se anticipează perturbări în producție, cu peste 5.000 de membri din diviziile instalații, producție și dezvoltare alăturându-se grevei.

Sindicatul a declarat că ar putea declanșa o nouă grevă pe o perioadă nedeterminată, în cazul în care conducerea nu răspunde solicitărilor sindicatului.

Din ianuarie, sindicatul a făcut presiuni asupra conducerii pentru a obține o rată mai mare de creștere a salariilor pentru toți membrii, respectarea promisiunilor privind concediul plătit și îmbunătățirea criteriilor de stimulare. Negocierile fiind într-un impas, sindicatul a anunțat la 29 mai că va declanșa o grevă.

Păreri diferite despre posibilitatea afectării producției de cipuri


Protestul ar putea afecta producţia de cipuri de memorie, a anunţat liderul unui sindicat care reprezintă câteva mii de salariaţi, citat de AFP.

Specialiștii cred însă că este puțin probabil ca greva să provoace perturbări semnificative în operațiunile producătorului de cipuri, în mare parte deoarece majoritatea liniilor de producție sunt automatizate.

National Samsung Electronics Union (NSEU) are aproximativ 30.000 de membri, reprezentând 24% din totalul angajaților Samsung. Dintre membrii sindicatului, aproximativ 80 % lucrează la divizia de soluții pentru dispozitive, care produce semiconductori.

Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA).

Sindicatul a respins oferta de majorare a salariilor cu 5,1%

„Greva a început astăzi”, a declarat Son Woo-mok, liderul National Samsung Electronics Union. „Protestul de astăzi nu este decât începutul”, a adăugat Son Woo-mok.

Conducerea companiei poartă discuţii salariale cu sindicatul de la începutul anului însă cele două părţi nu au ajuns la un acord.

„Oare conducerea crede în continuare că asta nu va afecta lanţul de producţie?”, a întrebat vicepreşedintele sindicatului, Lee Hyun-kuk.

National Samsung Electronics Union (NSEU), care numără aproximativ 30.000 de membri, mai mult de o cincime din efectivele totale ale companiei, a anunţat încă de săptămâna trecută că va organiza o grevă generală de trei zile, subliniind că a fost nevoit să recurgă la această măsură după eşecul negocierilor.

„Am ajuns acum la o răscruce”, susţine sindicatul în apelul la grevă lansat săptămâna trecut salariaţilor. „Greva este ultima carte pe care o putem utiliza”, subliniază sindicatul.

Salariaţii au respins o ofertă de majorare a salariilor cu 5,1% în luna martie, după ce sindicatul a cerut şi o îmbunătăţire a situaţiei concediilor precum şi mai multă transparenţă cu privire la primele de performanţă.

Primul sindicat de la Samsung, înființat abia în 2010

Timp de 50 de ani, grupul Samsung a împiedicat angajaţii să înfiinţeze sindicate, recurgând uneori la metode brutale, potrivit criticilor. Fondatorul conglomeratului Samsung, Lee Byung-chul, decedat în 1987, ar fi jurat că nu va permite înfiinţarea de sindicate în compania sa.

Primul sindicat de la Samsung Electronics a fost înfiinţat abia la finele anilor 2010.

Samsung Electronics este nava amiral a gigantului Samsung Group, de departe cel mai important „chaebol”, acele conglomerate industriale familiale care domină a patra mare economie asiatică.

Săptămâna trecută, Samsung Electronics a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 15 ori în ritm anual a profitului operaţional în trimestrul al doilea, graţie cererii crescute pentru produsele sale utilizate în Inteligenţa Artificială.

Semiconductorii sunt în prezent în centrul economiei mondiale, fiind utilizaţi în toate domeniile, de la electrocasnice şi telefoane mobile până la automobile şi arme. Cipurile sunt principalul produs de export al Coreei de Sud, aducând acestei ţări 11,7 miliarde de dolari numai în luna martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cele 11,7 miliarde de dolari reprezintă o cincime din exporturile totale ale Coreei de Sud.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: