cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Acordul dintre România şi SUA pentru utilizarea informaţiilor privind călătorii – lege promulgată

3 iulie, 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite de colaborare în utilizarea informaţiilor privind călătorii. Acordul face posibilă implementarea de către România a programului ATS-G, un instrument avansat pentru a identifica şi urmări infractori transfrontalieri și pentru a obţine informaţii despre reţelele de criminalitate organizată.

Acordul este necesar în contextul Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi „reflectă voinţa de a răspunde provocărilor şi ameninţărilor regionale şi globale şi are o contribuţie majoră la parcursul democratic, creşterea prosperităţii şi securităţii cetăţenilor lor”, declara Guvernul în momentul propunerii documentului.

Posibilă implementare de către România a programului Automated Targeting System – Global

„Pentru îndeplinirea acestui deziderat, este nevoie de continuarea creării unui cadru juridic adecvat şi durabil care să faciliteze schimbul de informaţii. Astfel, în cadrul consultărilor cu SUA, s-a conturat propunerea de implementare de către autorităţile române a programului ATS-G (Automated Targeting System – Global), ca un mijloc de prevenire şi combatere a infracţiunilor transfrontaliere şi a altor ameninţări la securitatea frontierei, inclusiv terorismul. Pentru implementarea ATS-G este necesară încheierea unui acord care să reglementeze schimbul şi utilizarea informaţiilor privind călătorii”, arată nota de fundamentare.


Astfel, prin încheierea Acordului este posibilă implementarea „într-un interval cât mai scurt” a programului ATS-G care oferă României un instrument avansat pentru a identifica şi urmări infractori transfrontalieri, cunoscuţi sau suspecţi, obţinerea de informaţii despre reţelele de criminalitate organizată, precum şi pentru detectarea potenţialelor ameninţări la securitatea naţională.

Autorităţile competente pentru punerea în aplicare a acordului sunt, pentru partea română, Ministerul Afacerilor Interne din România prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră / Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii (IGPF/UNIP), iar pentru partea americană – Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) prin Serviciul Vamal şi de Protecţie al Frontierelor Statelor Unite (CBP). 

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: