cursdeguvernare

joi

3 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Serbia / Partidul de guvernământ revendică victoria în alegerile din Belgrad

3 iunie, 2024

Partidul naționalist de guvernământ din Serbia, Partidul Progresist Sîrb (SNS), a revendicat victoria în alegerile din capitala Belgrad din 2 iunie. Scrutinul a avut loc la aproape șase luni după alegerile locale din decembrie când observatorii au adus acuzații de fraudă electorală iar opoziția politică a organizat săptămâni de proteste.

După publicare primelor rezultate preliminare, președintele Serbiei și liderul partidului SNS, Aleksandar Vucic, a revendicat deja victoria în capitala Belgrad și în aproape toate celelalte localități din țară unde au avut loc alegeri, transmite Europa Liberă.

„Am avut o majoritate chiar și după 17 decembrie la Belgrad. Dar am simțit că nu este suficientă legitimitate, deoarece alții nu au vrut să formeze o coaliție cu noi. Acum, vom avea 62 sau 63 de locuri din 110 în consiliul local”, a declarat Vucic duminică.


Potrivit rezultatelor preliminare bazate pe sondajele la ieșirea de la urne publicate de Centrul pentru Alegeri Libere și Democrație (CeSID) și Ipsos, SNS a ieșit pe primul loc cu 53% din voturi la Belgrad, urmat de Kreni Promeni („Mergeți pentru schimbare”), cu 17% din voturi.

Spre deosebire de alegerile din decembrie, SNS s-a confruntat cu o opoziție divizată, unele partide au boicotat votul.

Prezența la alegeri a fost mai scăzută decât în decembrie, în condițiile în care unele partide de opoziție au decis să boicoteze scrutinul.

În urma votului din decembrie, niciun partid nu a reușit să formeze o majoritate în consiliul local al orașului Belgrad într-un scrutin care a fost extrem de criticat de observatorii internaționali.

Neregularități și la acest scrutin


ONG-urile locale CRTA și CeSID au raportat zeci de nereguli la alegerile din 2 iunie, inclusiv cumpărarea voturilor sau dubla înregistrare a alegătorilor.

CRTA a anunțat că a depus șapte plângeri penale privind presupuse nereguli la secțiile de votare, susținând că membrii săi au înregistrat incidente de transport organizat al alegătorilor la urne și oferirea de bani alegătorilor în schimbul votului.

Reprezentanții opoziției au afirmat că centrele de apel organizate de SNS au încercat să influențeze votul în Belgrad și Novi Sad.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) urmează să publice luni raportul privind alegerile din Serbia.

Poliția din orașul Novi Sad din nord-vestul Serbiei a susținut că unii ofițeri au fost atacați, dar a precizat că „nu au existat incidente grave”.

La alegerile din decembrie, observatorii internaționali de la alegeri, inclusiv cei ai OSCE și ai UE, au acuzat nereguli, inclusiv cumpărarea voturilor și umplerea buletinelor de vot cu voturi false.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: