3 aprilie, 2025

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a semnat miercuri seară un ordin executiv prin care se impun tarife vamale semnificative asupra totalității importurilor în SUA.
Majoritatea țărilor au primit tarife diferențiate, în timp ce un un tarif minim de 10% este aplicat asupra țărilor cu care SUA au relații mai apropiate, printre care Marea Britanie și Singapore.

Importurile din statele membre ale UE vor fi taxate cu 20% la intrarea în SUA, pe lângă tarifele sectoriale de 25% pe automobile, piese auto și metale – tarife diferențiate pe care le prezentăm mai jos.

Mișcarea, care ia în calcul și bariere comerciale non-tarifare (printre care și TVA), crește rata tarifară medie aplicată de SUA importurilor la cel mai ridicat nivel din ultimii mai bine de 100 de ani, la 22%, de la 2,5% în 2024, conform unei analize Fitch.


„Nu a existat niciodată așa ceva în termeni de magnitudine. (…) Pentru cine se plânge, răspunsul meu e simplu: dacă vrei ca rata ta tarifară să fie zero, atunci construiește produsul tău aici. (…)
Către toți președinții și premierii străini, cât și către regii, reginele, ambasadorii și toți cei care vor suna să ceară scutiri și excepții de la aceste tarife, spun să încetați cu tarifele, să reduceți barierele, nu vă manipulați valutele și începeți să cumpărați zeci și zeci de miliarde în bunuri americane. (…) Nouă tarifele ne oferă protecție în fața celor care vor să ne facă rău economic”
, a afirmat președintele Trump.

20% pentru produsele dn UE: Care sunt ratele tarifare aplicate marilor parteneri comerciali ai SUA

Președintele Trump a explicat miercuri seară decizia de a ridica un veritabil zid tarifar în jurul SUA prin faptul că SUA nu mai pot finanța bunăstarea altor țări prin deficitele sale comerciale. Donald Trump a dat ca exemplu faptul că deficitul comercial al SUA a ajuns în ultimul an de mandat al președintelui Joe Biden la 1,2 trilioane de dolari.

„Deficitele comerciale cronice nu sunt doar o problemă economică, ci o problemă urgentă care ne amenință securitatea națională. Din aceste motive, de mâine, SUA vor implementa tarife în oglindă pe celelalte țări (…) și calculăm rata combinată a tuturor tarifelor, barierelor comerciale non-monetare și alte forme de trișare. Dar îi vom taxa aproximativ la jumătate din ce ne taxează ei. Tarifele vor fi nu chiar 100% reciproce, aș fi putut face asta, dar ar fi fost dificil pentru multe țări”, a spus Donald Trump.

Potrivit tabelului prezentat miercuri seară de președintele Trump, China va fi taxată cu încă 34% la importuri, suplimentar tarifelor 20% aflate acum în implementare, iar țările UE vor fi lovite cu o rată tarifară medie de 20% din cauza unor presupuse tarife vamale cumulate de 39% pe exporturile americane.


Taxa vamală minimă de 10% ar urma să intre în vigoare din 5 aprilie, iar tarifele reciproce din 9 aprilie.

Ce taxe aplică SUA pe o selecție de țări – în anumite cazuri tarifele se adaugă celor aflate deja în implementare:

  • China – tarif de 34%, cu rata tarifară efectivă (medie) la 54%

  • UE – tarif de 20%

  • Vietnam – tarif de 46%

  • Taiwan – tarif de 32%

  • Japonia – tarif de 24%

  • India – tarif de 26%

  • Coreea de Sud – tarif de 25%

  • Tailanda – tarif de 36%

  • Elveția – tarif de 31%

  • Indonezia – tarif de 32%

  • Malaezia – tarif de 24%

  • Cambodia – tarif de 49%

  • UK – tarif de 10%

  • Africa de Sud – tarif de 30%

  • Brazilia – tarif de 10%

  • Singapore – tarif de 10%

  • Israel – tarif de 17%

Ținta Casei Albe este generarea de venituri suplimentare la bugetul federal de 700 de miliarde de dolari, potrivit WSJ.

În răspuns, după ce piețele bursiere americane au încheiat ziua pe plus cu avansuri de aproximativ 0,6%, cotațiile futures au scăzut abrupt după închiderea ședinței de pe Wall Street, cu indicele S&P 500 futures pe minus 1,6%.

Donald Trump: ”Aceasta este declarația noastră de independență economică. Vom produce tot ce avem nevoie în America”

Președintele american a catalogat ordinul executiv prin care a instituit tarifele vamale drept „declarația de independență economică a SUA”.

„Este ziua eliberării. Așteptăm de mult timp. 2 Aprilie 2025 va fi amintită ca ziua în care industria americană a fost renăscută. (…) Este declarația noastră de independență economică. Este rândul nostru să prosperăm. Vom putea de astăzi să facem America mai măreață ca oricând. Locurile de muncă și fabricile se vor întoarce acasă imediat. Vom reduce barierele comerciale, iar asta va însemna competiție mai mare în SUA. Aceasta va fi era de aur a Americii”, a spus Donald Trump.

Donald Trump a mai afirmat că SUA subvenționează prin deficitele sale comerciale bunăstarea altor țări, un lucru pe care America nu și-l mai permite.

„Prin bariere sale non-tarifare, UE ne blochează majoritatea exporturilor de carne de pui. Spun că vor să ne trimită mașini și tot ce au, dar că nu o să primească nimic din ce avem noi. Australia interzice carnea de vită americană, dar noi am importat vită australiană în valoare de 3 miliarde de dolari – vor să nu își afecteze fermierii și înțeleg, dar și noi vom face la fel de la miezul nopții. China taxează orezul american cu 65%, Coreea de Sud și Japonia (fac) la fel pentru că nu vor să vindem orez (la ei în țară). (…) Din 1789 până în 1913 am fost o țară cu tarife vamale la bază, iar SUA nu a fost niciodată mai bogată. Încasam atât de mulți bani că nu știam ce să facem cu ei.
(…) Aproape la un sfert de secol distanță, în fața unui război economic neîncetat, SUA nu mai pot continua cu politica capitulării economice. Nu putem plăti deficitele Canadei, Mexicului și ale altor țări. Puteam înainte, dar nu mai putem. Avem grijă de țări în toată lumea, plătim pentru apărarea și armatele lor, pentru tot ce ar trebui ele să plătească, iar când vrei să reduci un pic se supără că nu mai ai grijă de ele. Dar trebuie să avem grijă de oamenii noștri și asta vom face în primul rând. Punem America pe primul loc”, a afirmat Donald Trump.

Președintele american spune că SUA au pierdut 90.000 de fabrici în ultimele două decenii și promite reduceri de taxe pentru a contrabalansa efectul negativ al tarifelor

Președintele Trump a oferit și câteva exemple cu privire la tarifele mult mai mari aplicate de alte țări comparativ cu SUA:

„Noi solicităm doar 2,4% ca tarife pe motociclete, Tailanda și altele cer 60%, India 70%, Vietnam 75% și alte țări și mai mult. La fel, SUA taxează automobilele străine cu 2,4% – UE cu mai mult de 10% și au și TVA de 20%, India cu 17% și mai rele sunt restricțiile non-monetare impuse de Coreea de Sud, Japonia și multe alte țări. Ca exemplu, 81% din mașinile din Coreea de Sud sunt făcute în Coreea de Sud, 94% din cele din Japonia sunt făcute în Japonia, dar Toyota vinde 1 milion de automobile în SUA, în timp ce Ford sau General Motors vând foarte puțin și nu doar în Japonia, ci în multe alte țări. Astfel de dezechilibre au devastat baza noastră industrială și ne-au pus în pericol securitatea națională. (…) De la miezul nopții vom impune un tarif de 25% pe toate automobilele fabricate de alte țări”.

Potrivit lui Donald Trump, de la semnarea tratatului de liber-schimb NAFTA cu Canada și Mexic, SUA au pierdut 90.000 de fabrici și 5 milioane de locuri de muncă în industria prelucrătoare.

„Deficitul nostru comercial a ajuns la 1,2 trilioane de dolari (în ultimul an de mandat al lui Biden) și de la NAFTA încoace am pierdut 90.000 de fabrici și 5 milioane de locuri de muncă în industria manufacturieră. Din cauza acestor pierderi alte țări dețin 26 trilioane de dolari mai mult decât dețin americanii active americane sau active străine. Importăm aproape toate computerele noastre, telefoanele, televizoarele și electronicele – obișnuiam să dominăm toate sectoarele. Un singur șantier naval din China produce anual mai multe nave decât toate șantierele navale americane combinat – un alt sector pe care îl dominam total”, a spus Trump.

Mișcare istorică către protecționism – rata tarifară medie urcă la cel mai mare nivel din anii 1910 încoace

„Ziua eliberării”, așa cum a supranumit-o președintele Trump, marchează nu doar cea mai puternică intensificare a războaielor comerciale pornite de SUA odată cu prima administrație Trump, ci și cel mai mare pas către protecționism făcut de o administrație americană în ultimii 100 de ani.

Pe lângă tarifele proaspăt anunțate, la miezul nopții ora Washingtonului intră în vigoare și tarifele de 25% pe importurile de autoturisme, care vor fi urmate din 2 mai de tarife similare pe importurile de piese și componente auto.

Anterior, SUA au impus tarife de 25% pe o bună parte din importurile din Canada și Mexic și tarife universale de 25% pe importurile de oțel și aluminiu. Până acum pare că administrația Trump a renunțat la tarifele de 25% pe importurile de semiconductori și produse farmaceutice.

Ce decizii și anunțuri au avut principalele guverne din lume, înaintea deciziei lui Donald Trump:

  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că blocul are „un plan puternic de represalii, dacă este necesar”. UE a amenințat cu un răspuns „robust și calibrat” la noile tarife, vizând mai întâi bunurile americane înainte de a se extinde la serviciile americane

  • Conform purtătorului de cuvânt al guvernului francez, Uniunea Europeană va răspunde „înainte de sfârşitul lunii aprilie” noilor taxe vamale ale SUA. Primul răspuns, care va veni la jumătatea lunii aprilie, este o ripostă la taxele vamale deja aplicate asupra oţelului şi aluminiului din UE. Apoi va fi realizat un studiu pentru fiecare sector de activitate, iar o decizie europeană ar trebui anunţată înainte de sfârşitul lunii aprilie, într-un mod concordat, de țările UE

  • China a luat măsuri pentru a restricționa investițiile companiilor chineze în SUA, aprobările deja acordate de instituțiile publice chineze (centrale sau regionale) fiind suspendate. China a fost deja lovită cu tarife suplimentare de 20% care au dus rata medie a tarifului aplicat importurilor de origine chineză la aproape 40%

  • Șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri că tarifele administrației Trump vor avea un impact economic negativ „în întreaga lume”. Lagarde a avertizat cu privire la potențialele efecte negative ale tarifelor asupra creșterii și inflației, în condițiiile în care economia europeană, dependentă de exporturi, este considerată foarte vulnerabilă la tarifele americane. 

  • La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a afirmat miercuri că un „război comercial nu este în interesul nimănui”, reafirmând că Regatul Unit va adopta o abordare „calmă, pragmatică” și nu va „exclude nimic” în condițiile în care „discuțiile constructive” privind un acord comercial între SUA și Regatul Unit „progresează”

  • Noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, a declarat că țara sa va avea un răspuns „inteligent” care „nu va dezavantaja producătorii canadieni”. Anterior, Canada, prin premierul regiunii Ontario, a propus administrației Trump reducerea mai multor bariere comerciale

  • Miercuri, Israelul a anunțat că va elimina toate tarifele la importurile din SUA

  • China, Japonia și Coreea de Sud au convenit duminică să consolideze schimburile comerciale în regiunile în cadrul primului lor dialog economic din ultimii cinci ani.

Incertitudinea se va risipi, dar recesiunea riscă să-și arate colții

Cel mai pozitiv lucru, din perspectiva operatorilor economici și al piețelor, îl reprezintă faptul că, odată impuse tarifele, volatilitatea și incertitudinea ce răsar din politica comercială a administrației Trump ar urma să fie eliminate, firmele putând reveni la un mediu de afaceri ceva mai normal.

Un element ce rămâne să fie clarificat este cât de puternic va fi impactul efectiv al tarifelor asupra economiilor reale – până acum, incertitudinea pe zona politicilor tarifare a forțat companiile din întreaga lume să își reducă investițiile și implicit și angajările.

Pe termen scurt, companiile americane vor trebui să ajusteze toate prețurile produselor de proveniență import cu noile niveluri ale tarifelor vamale, ceea ce va produce un puseu inflaționist de factură recesionistă (venitul disponibil pentru alte tipuri de cheltuieli va fi redus).

Un impact suplimentar, pe termen scurt, va veni din tarifele ce vor fi aplicate în răspuns de țările vizate, printre care se numără și țările Uniunii Europene, care vor avea la rândul lor de suferit din cauza unui război comercial cu SUA.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Pericolele reale care pasc România în procesul nașterii noii ordini globale. Între Rusia, SUA și Europa. Europa!”)

(Citește și: ”Atlanta Fed: Economia SUA s-a contractat în T1. Care par să fie planurile economice ale administrației Trump”)

(Citește și: ”Video / Discursul președintelui Trump în Congres a fost un Raport către poporul american: măsurile sociale și societale, politicile tarifare, explicații la politica externă, de la Ucraina la Groenlanda”)

(Citește și: ”Fostul negociator șef al lui Trump pe comerț: Explicațiile SUA pentru războaiele comerciale și obiectivele urmărite de actuala administrație”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: