Autoritatea irlandeză de protecție a datelor (DPC), care acționează în numele Uniunii Europene, a declanșat vineri o investigație privind suspiciunea că rețeau socială, care i-a aparținut miliardarului Elon Musk, a folosit datele persoane ale utilizatorilor pentru a antrena modelele sale de inteligență artificială (AI), în special Grok.
Ancheta se referă la „datele personale incluse în informațiile accesibile publicului postate pe platforma socială X de către utilizatori” din Uniunea Europeană și Spațiul economic european, a precizat DPC într-un comunicat citat de Reuters.
Rețeaua socială X s-a angajat în septembrie să nu mai exploateze anumite date persoanele ale utilizatorilor săi europeni pentru a-și antrena programul de IA, iar DPC a anunțat atunci retragerea unei proceduri în justiție pe care o declanșase în fața Înaltei Curții irlandeze.
Anunțul din septembrie se referea la datele personale exploatate între 7 mai și 1 august anul trecut. Însă compania a continuat după această dată să-și dezvolte modelele de inteligență artificială.
Autoritatea irlandeză va examina deci conformitatea acestei dezvoltări cu „o serie de dispoziții cheie ale RGPD”, regulamentul european de protecție a datelor, „în special în ceea ce privește legalitatea și transparența tratamentului” informațiilor, adaugă comunicatul.
Autoritățile irlandeze de protecție a datelor are competența de a acționa în numele UE pentru că sediul european al X se află în Irlanda, la fel ca cele ale altor giganți din Silicon Valley.
Giganții tech americani, pion esențial în negocierile comerciale dintre UE și SUA
Giganții americani ai tehnologiei, printre care se numără X, sunt în centrul discuțiilor comerciale dintre UE și SUA.
Dacă aceste discuții eșuează, Comisia Europeană ar putea decide să-i taxeze pe aceștia, a amenințat președinta sa Ursula von der Leyen.
Președintele american Donald Trump și alți membri ai administrației sale au criticat reglementările UE privind companiile americane și au descris amenzile impuse de UE companiilor tehnologice americane drept o formă de impozitare.
Elon Musk, proprietarul X, cel mai bogat om din lume și unul dintre principalii consilieri ai lui Trump, a criticat, de asemenea, reglementările UE, în special pe cele impuse direct de Bruxelles privind conținutul online.
Henna Virkkunen, comisarul european responsabil cu politicile digitale ale UE, a declarat săptămâna aceasta că normele europene în materie de tehnologie nu vor fi modificate, în contextul negocierilor comerciale cu SUA, în pofida criticilor din partea președintelui Donald Trump și a giganților giganților tech americani.
Bruxelles-ul a exclus cu fermitate desființarea reglementărilor sale digitale foarte stricte în încercarea de a obține un acord comercial cu Donald Trump, iar Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu suveranitatea tehnologică, spune că Uniunea rămâne pe deplin angajată față de normele sale digitale, în loc să își relaxeze standardele pentru a satisface solicitările americane.
„Suntem foarte dedicați regulilor noastre atunci când vine vorba de lumea digitală”, a declarat Virkkunen într-un interviu acordat mai multor publicații europene, printre care și The Guardian. „Vrem să ne asigurăm că mediul nostru digital din Uniunea Europeană … că este corect, sigur și, de asemenea, democratic”.
Elon Musk a vândut reţeaua X companiei sale de inteligenţă artificială, xAI
Compania de inteligență artificială xAi, a lui Elon Musk, a cumpărat rețeaua de socializare X, deținută de același magnat, cu 33 de miliarde de dolari.
Miza depășește un simplu transfer, pentru că chatbotul Grok, rivalul faimosului ChatGPT, va fi „antrenat” pe postările utilizatorilor X.
Startupul de inteligență artificială xAi a fost lansat în urmă cu doi ani și valorează acum peste 75 de miliarde de dolari.
Competiția în acest domeniu este acerbă, după luna februarie. Pe lângă inteligențele artificiale americane, precum Gemini de la Google sau Copilot de la Microsoft, chinezii au mai multe modele, iar cel mai faimos, DeepSeek, a șocat prin costurile extrem de reduse declarate.
(Citește și: UE nu renunță la normele sale digitale stricte în contextul negocierilor comerciale cu SUA)
****