2 aprilie, 2025

Demersul președintelui american, Donald Trump, de a pune capăt rapid războiului din Ucraina se ciocnește de abordarea Moscovei și a Kievului, care folosesc aceeși tactică la negocieri: trag de timp și speră că Trump își va pierde răbdarea și va răbufni la adresa ceileilalte părți beligerante, cerându-i concesii majore, arată o analiză Wall Street Journal.

Rusia tergiversează ajungerea la un acord pentru o încetare a focului, în timp ce își consolidează câștigurile pe câmpul de luptă și face presiuni pentru concesii maxime în negocieri. Desigur, în tot acest timp, Moscova insistă că vrea pace.

La rândul său, după ce a acceptat propunerile de pace discutate la Dubai, Ucraina este mai puțin dornică să semneze un acord economic radical propus de Casa Albă, care ar preda un control semnificativ asupra resurselor țării. În timp ce se angajează public față de un acord privind mineralele, Kievul încearcă să câștige timp pentru a îmbunătăți condițiile înțelegerii.


Manevrele diplomatice ale Rusiei și Ucrainei reflectă încercările acestora de a-l menține pe Trump de partea lor, dar fără a accepta pe deplin cererile sale, mai scrie WSJ.

Putin, „satul lui Potemkin” și strategia lui Zelenski

Vladimir Putin construiește un adevărat „sat al lui Potemkin” pentru Trump, în încercarea de a-l convinge de bunele intenții ale Rusiei la negocieri, apreciază fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst. „Indiferent de gesturile pe care Putin le face față de Trump, totul este doar de fațadă”, punctează Herbst.

Fostul ambasador l-a analizat și pe președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a dat dovadă de flexibilitate și de dorința de a se înțelege cu Trump, „dar nu are de gând să ipotecheze viitorul țării sale pe problema resurselor minerale critice și a resurselor de hidrocarburi”, explică John Herbst.

Ucraina dorește să pună capăt războiului fără să capituleze în fața Rusiei sau să-și cedeze independența economică SUA.

Rusia dorește să domine Ucraina, să împiedice integrarea acesteia în sfera de influență a Occidentului și consideră că are întâietate în războiul de trei ani.


Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat marți că Moscova nu poate accepta propunerea SUA de soluționare a războiului, în forma sa actuală, sugerând că o înțelegere este încă departe. Acesta a afirmat că SUA nu abordează „cauzele profunde” ale conflictului, o aluzie la încercările de a integra Ucraina în Occident și la extinderea NATO în Europa de Est.

Între timp, armata rusă atacă mai multe puncte fierbinți de-a lungul celor 800 de mile de front și, potrivit oficialilor ucraineni, pregătește ofensive majore de primăvară în nordul și sudul țării.

Trump pare să nu mai aibă răbdare cu Putin

Kievul nu poate decât să spere că, în cele din urmă, Administrația Trump va realiza că Rusia nu este serioasă în ceea ce privește pacea și își va pierde răbdarea cu Putin, a declarat Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al Atlantic Council.

„Timpul ar putea lucra pentru Ucraina dacă Trump continuă să dorească un acord rapid și Putin este obstacolul. Dacă Trump consideră că este păcălit, ar putea reacționa urât”, a precizat Fried.

Donald Trump, care s-a angajat să pună capăt războiului în termen de 24 de ore de la preluarea mandatului, a început să se arate frustrat de abordarea Kremlinului. Săptămâna trecută, el a recunoscut că Putin ar putea trage de timp. În cea mai dură replică de până acum, Trump a declarat pentru NBC News că este „supărat” și a amenințat că va impune tarife secundare la petrolul rusesc după ce Putin a atacat credibilitatea lui Zelenski și a cerut o nouă conducere la Kiev.

(Citește și: „Putin cheamă la arme 160.000 de ruși: Cea mai mare campanie de recrutare din ultimii 14 ani”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: