State din jurul lumii sunt pregătite să colaboreze cu parteneri comerciali de încredere din Europa, după ce tarifele comerciale generale impuse de președintele Statelor Unite, Donald Trump, au bulversat piețele globale, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru Politico.
„Într-un mediu global din ce în ce mai imprevizibil, țările se aliniază să colaboreze cu noi”, a spus șefa Comisiei, fără a-l menționa direct pe Trump sau Statele Unite.
În ultimele săptămâni, ea a discutat cu lideri din Islanda, Noua Zeelandă, Malaezia, Filipine, Canada, India și Emiratele Arabe Unite, care căutau „parteneri puternici și de încredere”.
Ordinea globală „se schimbă mai profund decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece”, a adăugat von der Leyen.
Trump a anunțat tarifele reciproce pe 2 aprilie, impunând Uniunii Europene o taxă de 20% și majorității celorlalte țări un tarif de bază de 10%. După ce piețele financiare s-au prăbușit o săptămână mai târziu, Trump a suspendat tarifele mai mari pentru 90 de zile, pentru a deschide calea unor discuții privind un acord comercial.
În cazul UE, aceasta plătește în continuare acel tarif de 10%, precum și 25% pe exporturile de oțel, aluminiu și automobile, în timp ce SUA și China și-au impus reciproc tarife de ordinul sutelor de procente. Dacă Trump va reimpune acele tarife reciproce, comerțul global cu mărfuri s-ar putea contracta cu 1,5% în acest an, cu America de Nord afectată cel mai grav, estimează Organizația Mondială a Comerțului.
Încrederea în UE este în creștere
Von der Leyen a pus în contrast această volatilitate, subliniind statornicia Europei. În mijlocul acestor tulburări, încrederea în UE este în creștere, a susținut ea, inclusiv din partea propriilor cetățeni ai blocului, făcând referire la un sondaj Eurobarometru care arată un sprijin de 74% pentru apartenența la UE — cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
„Asta spune ceva. În mijlocul haosului, Europa rămâne fermă, ancorată în valori, pregătită să modeleze ceea ce urmează”, a declarat von der Leyen.
Totuși, nu este clar dacă abordarea SUA sau cea a UE este mai eficientă.
În timp ce Europa caută să încheie noi acorduri comerciale, inclusiv un pact mult amânat cu blocul comercial Mercosur al țărilor din America de Sud, Trump poartă discuții cu liderii mai multor națiuni străine – inclusiv cu premierul italian Giorgia Meloni.
Meloni, una dintre puținele figuri politice europene favorizate de Trump, a fost primită săptămâna trecută la Casa Albă, unde președintele american a declarat că va exista „100%” un acord comercial cu UE.
Totuși, nu au apărut încă detalii concrete privind un posibil acord în urma întâlnirii, iar oficialii europeni sunt sceptici în privința șanselor unei soluții rapide.
Între timp, înalții oficiali ai UE – pe care Trump i-a ignorat sistematic în favoarea liderilor naționali – își intensifică eforturile diplomatice, iar von der Leyen ar plănui, potrivit relatărilor, o vizită în China pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping mai târziu în acest an.
(Citește și: ”În cât timp a ajuns China în vârful ierarhiei mondiale a industriașilor detronând SUA”)
***