„România reprezintă un teren de testare, iar noi putem trage mai multe concluzii şi stabili dacă avem ceva de făcut pentru a preveni apariția unor astfel de probleme în Ungaria”, a declarat premierul Viktor Orban, referindu-se la primul tur al alegerilor prezidențiale din România, în care pe primul loc s-a clasat Călin Georgescu, un candidat care a desfășurat pe TikTok o campanie intensă și asupra căreia există suspiciuni că ar fi fost nelegală.
Premierul maghiar Viktor Orbán a comentat situația din România, după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat de un candidat cu apariții rare în mainstream-media, dar care a beneficiat de o expunere masivă pe rețelele de socializare, în special pe platforma TikTok, apreciind că este o problemă care merită să fie tratată cu atenție și în Ungaria.
„Un lucru extrem de interesant s-a întâmplat în alegerile prezidențiale, (…) întâlnirea tehnologiei moderne cu alegătorii” – a declarat prim-ministrul Ungariei, în cadrul interviului pe care îl oferă în mod obișnuit, în fiecare vineri dimineață, Radio Kossuth, relatează Digi24.
„Ce s-a întâmplat atrage atenția asupra acestei probleme care este una haotică, neorganizată și care se va manifesta, mai devreme sau mai târziu, și în Ungaria”, a spus Orbán.
Orbán și-a exprimat recunoștința pentru faptul că ceea ce se petrece acum în România permite o observare a fenomenului și a găsirii unor soluții care să-l anuleze, în eventualitatea în care el va fi replicat și în Ungaria.
(Citește și: ”Cristian Grosu / Cel mai bun (și poate singurul) moment pentru contra-atac asupra experimentului rusesc”)
„România reprezintă un teren de testare, iar noi putem trage mai multe concluzii şi stabili dacă avem ceva de făcut pentru a preveni apariția unor astfel de probleme în Ungaria”, a mai spus premierul maghiar.
Viktor Orban s-a referit și la importanța pe care au căpătat-o alegerile parlamentare ce vor avea loc duminică în România, subliniind că rezultatul acestora are o miză mare pentru maghiarii din Transilvania, pe care i-a încurajat să meargă la vot în număr cât mai mare.
CSAT:”Un candidat” a beneficiat de ”tratament preferențial” al TikTok
Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit joi la Palatul Cotroceni, a constatat că ”au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. Aceste atacuri sunt atribuite, indirect, Federației Ruse.
Comunicatul instituției nu spune și în ce mod sau dacă aceste atacuri au distorsionat procesul sau rezultatul votului.
Reuniunea de la Cotroceni s-a focusat și pe propaganda de care a beneficiat Călin Georgescu pe TikTok, iar comunicatul CSAT transmite:
”Din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală.”
În consecință, ”membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
(Citește și: ”Cristian Grosu / Cel mai bun (și poate singurul) moment pentru contra-atac asupra experimentului rusesc”)
(Citește și: CSAT: ”Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. ”Un candidat” a beneficiat de ”tratament preferențial al TikTok)
****