Președintele chinez Xi Jinping a început luni un turneu vital pentru interesele Chinei în Asia de Sud-Est, prima oprire fiind într-una dintre țările cel mai greu încercate de tarifele reciproce ale SUA: Vietnam. În cadrul turneului, care este o afacere cu mize imense, președintele chinez va fi nevoit să navigheze într-o rețea de relații comerciale complicate și să-i împiedice pe partenerii săi asiatici intrați în negocieri cu Administrația Trump să încheie acorduri cu SUA care contravin intereselor Chinei în regiune.
Analiștii Bloomberg consideră că Xi va prezenta China ca pe un partener mai de încredere decât SUA în timpul mandatului lui Donald Trump. Înainte de începerea vizitei, liderul chinez a declarat unui ziar vietnamez că „nu există câștigători în războiele comerciale”. Un lucru este sigur: activitatea diplomatică a lui Xi în Asia contrastează puternic cu reticența sa de a se implica în negocieri directe cu Donald Trump, comentează Bloomberg.
Creștere puternică a exporturilor chineze în martie
Ilustrând mizele pentru misiunea lui Xi, exporturile Chinei au revenit pe creștere în martie, oferind un impuls economiei înainte de intrarea în vigoare a majorărilor masive ale tarifelor. Exporturile în dolari au crescut cu 12,4% față de anul precedent, cu mult peste creșterea de 4,6% estimată de economiști, excedentul comercial urcând la 102,6 miliarde de dolari.
Însă impulsul se poate disipa după ce SUA au aruncat comerțul global în haos. Impactul negativ va începe probabil să se simtă încă din această lună, cu puține semne că SUA și China sunt dispuse să cedeze și să-și reducă tarifele reciproce de 145%, respectiv 125%.
China și Vietnam semnează acorduri pe fondul războiului comercial cu SUA
La Hanoi, Xi Jinping, a cerut legături comerciale mai strânse cu Vietnam și întărirea lanțurilor de aprovizionare pe fondul perturbărilor induse de tarifele reciproce ale SUA, în timp ce a participat la semnarea a zeci de acorduri de cooperare între cele două națiuni comuniste. Vizita lui Xi, parte a unui turneu asiatic, are loc după ce SUA a urcat taxele pentru importurile chineze la 145%, iar Vietnamul negociază reducerea de la 46% a tarifelor care s-ar aplica din iulie, după expirarea moratoriului de 90 de zile.
După ce s-a întâlnit cu liderul comunist al Vietnamului, To Lam, cele două țări au semnat zeci de acorduri de cooperare, au arătat documentele analizate de Reuters, inclusiv acorduri privind îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare și cooperarea pe transporturilor feroviare.

Sub presiunea Washingtonului, Vietnam înăsprește controalele asupra schimburilor comerciale cu China pentru a se asigura că mărfurile exportate în Statele Unite cu eticheta „Made in Vietnam” au suficientă valoare adăugată în țară pentru a justifica acest lucru și nu doar eticheta.
Un memorandum de înțelegere semnat luni stimulează cooperarea dintre Consiliul Chinez pentru Promovarea Comerțului Internațional și Camera de Comerț și Industrie din Vietnam, care emite certificate privind originile mărfurilor.

Vietnamul este un important centru industrial și de asamblare din Asia de Sud-Est. Majoritatea importurilor sale sunt din China, în timp ce Statele Unite sunt principala sa piață de export. Țara este o sursă importantă pentru importurile de electronice, pantofi și îmbrăcăminte ale Statelor Unite.
Exporturile Vietnamului în SUA au crescut în paralel cu importurile sale din China
În primele trei luni ale acestui an, Vietnam a importat bunuri în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari din China, în timp ce exporturile sale către SUA s-au ridicat la 31,4 miliarde de dolari, arată datele vamale ale Vietnamului, confirmând o tendință pe termen lung în care importurile din China sunt aproape echivalente cu valoarea exporturilor către SUA, ceea ce face din Vietnam mai mult o țară de tranzit pentru mărfurile chineze.
După o oprire de două zile la Hanoi, Xi își va continua călătoria în Asia de Sud-Est, marți, vizitând Malaezia și Cambodgia în perioada 15-18 aprilie. El a vizitat ultima dată Cambodgia și Malaezia în urmă cu 9, respectiv 12 ani.
Călătoria lui Xi la Hanoi, a doua în mai puțin de 18 luni, își propune să consolideze relațiile cu un vecin care a primit miliarde de dolari în investiții chineze în ultimii ani, deoarece producătorii din China s-au mutat în sud pentru a evita tarifele impuse de prima administrație Trump.
Președintele vietnamez Lam, într-un articol publicat luni în presa de stat, a spus că Hanoi dorește să stimuleze cooperarea în domeniile de apărare, securitate și infrastructură, în special pentru îmbunătățirea legăturilor feroviare între cele două țări.
Vietnamul a fost de acord să folosească împrumuturile chineze pentru a construi noi căi ferate între cele două țări, într-un pas major de consolidare a încrederii, care ar stimula comerțul și conexiunile bilaterale.
Tensiuni între cele două țări comuniste
În ciuda legăturilor economice puternice, tensiunile apar frecvent între cele două țări provocate de pretențiile teritoriale ale Beijingului din Marea Chinei de Sud.
Concesiile Vietnamului făcute SUA pentru a evita tarifele ar putea irita Beijingul, deoarece include persiunea de funcționare a serviciului de comunicații prin satelit Starlink al lui Elon Musk în națiunea din Asia de Sud-Est, pe lângă restrângerea comerțului cu China din cauza fraudelor în stabilirea țării de origine.
Vietnam, în ultimele luni, a impus, de asemenea, tarife majorate, antidumping, asupra mai multor produse din oțel chinezești și a pus capăt unei scutiri de taxe pentru pachetele de valoare mică venite din China, o decizie pe care oficialii guvernamentali au descris-o ca fiind menită să reducă fluxul de bunuri chinezești ieftine.
Celelalte două țări aflate pe itinerariul lui Xi în Asia de Sud-Est, Cambodgia și Malaezia, se confruntă cu taxe americane de 49% și, respectiv, 24% și au început deja să contacteze SUA pentru a solicita negocieri care să le reducă taxele.
Cititi si: China majorează la 125% tarifele impuse SUA. Xi Jinping: „Nu există câștigători într-un război tarifar”
***