vineri

29 martie, 2024

28 februarie, 2017

Decizia de luni a CCR , care a stabilit că a existat și există un conflict juridic de natură constituțională între guvern și DNA (Ministerul Public), ridică semne de întrebare privind soarta Dosarului OUG 13.

Până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării, este imposibil de prognozat dacă ancheta se va putea desfășura în continuare sau dacă dosarul va fi închis.

Cazul a fost declinat, vineri 24 februarie, de la DNA, la Parchetul General, pentru că nu s-au verificat acuzațiile de corupție din sesizarea penală depusă de membri ai Inițiativei România.


Acolo, la Secția de urmărire penală, ar trebui să fie continuate cercetările pentru infracțiunile grave pentru care DNA spunea luni că există indicii:

  • Favorizare a făptuitorului
  • Prezentare cu rea-credință, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale)
  • Sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p)
  • Sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p)
  • Fals intelectual

(Desfășurătorul nopții în care Guvernul a aprobat OUG 13, AICI)

Luni a intervenit însă decizia CCR, care spune:

„Curtea a constatat că a existat și există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție şi Guvernul României, generat de acțiunea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ”.

Ce spune procurorul general, Augustin Lazăr

Deocamdată, cel puțin până la publicarea deciziei CCR, ancheta va continua:


„Ancheta va continua, fiindcă procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedură penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, la faptele și împrejurările în care au fost comise aceste fapte. (…)

În continuare vom vedea ce va face procurorul de caz. În cadrul Secției de urmărire penală va fi continuată această anchetă”, a declarat Lazăr, înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Ancheta nu va viza aspecte legate de oportunitatea sau legalitatea adoptării ordonanței 13, ci doar eventuale fapte sancționate de legislația penală, a mai adăugat el:

„Așteptăm în continuare motivarea CCR, desigur că ea este obligatorie pentru toți și, raportat la motive, noi vom continua ancheta. Fără îndoială că Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete și cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public în niciun caz nu va face evaluări ale legalității, ale oportunității unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care țin de competența Ministerului Public”, a spus marți Augustin Lazăr.

Ancheta cuprinde doar aspecte de urmărire penală

Augustin Lazăr a mai precizat că a studiat dosarul și a descoperit exclusiv aspecte de urmărire penală, ceea ce ar trebui să permită continuarea cercetătilor:

„Cu referire la acțiunile de urmărire penală ale DNA, aș dori să precizez că eu am văzut dosarul și am văzut că exclusiv aspecte de urmărire penală au fost cercetate. (…)

Nu ar trebui să blocăm o cercetare penală care este în curs făcând comentarii și luând măsuri altele decât cele care ar fi normal de luat. S-ar putea interpreta și în acest sens, să fie timorați procurori care au început o urmărire penală pentru fapte concrete. Fapte concrete, eu vă spun că am văzut dosarul„.

Ce spune ministrul Justiției, Tudorel Toader

Proaspătul ministru al Justiției, fost judecător CCR, a refuzat să-și spună părerea, însă face face o sugestie, trimițând la competențele legale ale procurorilor, despre care vorbește și decizia CCR:  „Asta înseamnă ca eu să-mi exprim punctul de vedere cu privire la desfășurarea activității Parchetului General (dacă ar spune ce ar trebui, în opinia sa, să se întâmple cu dosarul OUG 13 – n. red.). Fiecare trebuie să-și îndeplinească competențele legale”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: